3. Kap. 730 Rikshospitalet

3.1 Sammendrag

       Det vises til behandlingen av Innst.S.nr.276 (1995-1996) der Stortinget ba Regjeringen komme tilbake med forslag til ledelsesmodell ved Nytt rikshospital etter at « Steine-utvalget » har avgitt sin rapport. Rapporten konkluderer bl.a. med en enhetlig ledelse og at det enkelte sykehus må stå friere til selv å velge intern organisasjonsstruktur. Det uttales at dette også vil gjelde Rikshospitalet. I den grad det vil være nødvendig med stillingsendringer på Rikshospitalet som krever Stortingets samtykke, vil departementet komme tilbake med forslag til Stortinget.

       Det vises videre til at Rikshospitalet står foran store utfordringer. For å sikre best mulig gjennomføring av forestående prosesser og for å legge grunnlaget for en god framtidig personal- og organisasjonsutvikling foreslås opprettet en stilling som avdelingsdirektør (personal- og organisasjonsdirektør) mot inndragning av personalsjef. Merutgiftene dekkes innen gitt bevilgning.

3.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Tveiten, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Sortåsløkken og medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, merker seg at Steine-utvalget konkluderer med at det på alle nivå i sykehus må være en person som er leder med reell ledelseskompetanse. Dette for å sikre et helhetlig ansvar for en gitt virksomhet. Steine-utvalget konkluderer videre med at ledelse også på avdelingsnivå skal være profesjonsuavhengig. Dette er i tråd med Stortingets vedtak av 17. juni 1996.

       Flertallet stiller seg positivt til at utvalget ønsker å finne lederen med høyest lederkompetanse på alle nivå i norske sykehus, uavhengig av profesjonsbakgrunn.

       Komiteens medlemmer fra Høyre vil for sin del ikke finne det overraskende, eller i strid med prinsippet om profesjonsuavhengig ledelse, at leger vil inneha de aller fleste lederstillinger ved sykehusene, ikke minst på avdelingsnivå.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet, Alvheim, viser til Innst.S.nr.276 (1995-1996) der dette medlem i sine merknader anførte at den som har behandlingsansvar, også må ha myndighet.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, støtter forslaget til Steine-utvalget om at det enkelte sykehus må stå friere ved valg av intern organisasjonsstruktur.

       Komiteen har ingen videre merknader til de forslag som foreslås for å gjennomføre organisasjons- og bemanningsprosjektet ved Rikshospitalet.