5. Kap. 739 Andre utgifter (jf. kap. 3739)

5.1 Sammendrag

       Det foreslås at utgifter på 3 mill. kroner til det nasjonale senteret for helsetjenestens kommunikasjonsberedskap ved Haukeland sykehus dekkes av bevilgningen under kap. 760, post 66 Helseregionale og andre samarbeidstiltak.

       Departementet fremmer følgende opplegg til bruk av bevilgningen på 120 mill. kroner til pasientbro til utlandet for pasienter som opplever brudd på ventetidsgarantien:

- 90 mill. kroner til pasientbro til utlandet
- 22 mill. kroner til et dugnadsprosjekt innenfor et utvalgt fagområde
- 8 mill. kroner til prøvegrupper til Igalo-instituttet, Montenegro. Midlene overføres til kap. 739 post 70. Det regnes med økte inntekter under kap. 3739, post 02 på kr 945.000 som følge av egenandeler i forbindelse med at 450 pasienter sendes til Igalo.

       Departementet vil fordele de 90 mill. kroner til pasientbro til fylkene etter objektive kriterier og forutsetter at midlene blir nyttet til å gi et tilbud til pasienter med ventetidsgaranti innenfor fagområdene ortopedisk kirurgi (herunder ryggpasienter), øre-nese-hals, urologi og øyesykdommer.

       Det foreslås at bevilgningen under post 70 Behandlingsreiser til utlandet økes med 8 mill. kroner, at bevilgningen under post 76 Pasientbro reduseres med 8 mill. kroner, og at bevilgningen under kap. 3739 post 02 Egenandeler økes med kr 945.000.

5.2 Komiteens merknader

5.2.1 Post 70 Behandlingsreiser til utlandet

       Komiteen slutter seg til at det sendes prøvegrupper med revmatismepasienter til Igalo-instituttet i Montenegro som et alternativ til behandlingstilbudet til revmatikere i Tyrkia.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Senterpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, er imidlertid ikke enig i at dette finansieres med midler fra pasientbroen for brudd på ventetidsgarantien.

       Komiteen sine medlemer frå Arbeidarpartiet sluttar seg til departementet sitt forslag til finansiering.

       Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet vil for øvrig komme tilbake til en vurdering av hvor helsereisene for flere pasientgrupper skal etableres, og minner om at det bør sendes prøvegrupper med psoriasispasienter til Israel.

5.2.2 Post 76 Pasientbro

       Komiteens flertall, medlemmene fra Senterpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, viser til at stortingsflertallet under salderingen av budsjettet for 1997 bevilget 120 mill. kroner utover Regjeringens forslag til pasientbro til utlandet. Hensikten med bevilgningen var at pasienter som ikke fikk oppfylt ventetidsgarantien, skulle få behandling i utlandet dersom det ikke var ledig kapasitet her hjemme.

       Under forutsetning av ledig kapasitet ved norske offentlige eller godkjente, private sykehus vil komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet slutte seg til forslaget om at midlene fordeles mellom innenlands og utenlands bruk av midlene med henholdsvis 20 mill. kroner og 100 mill. kroner.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Senterpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, viser til merknad ovenfor til post 70 angående finansieringen av behandlingsreisene til Igalo-instituttet i Montenegro og vil gå mot forslaget om å redusere kap. 739 post 76 med 8 mill. kroner.

       Komiteen sine medlemer frå Arbeidarpartiet sluttar seg til departementet sitt framlegg om å bruka 22 mill. kroner til eit dugnadsprosjekt innanfor eit utvald fagområde til liks med ventelistedugnaden på Røros, og at resten av løyvinga på 90 mill. kroner vert brukt til pasientbru til utlandet.

       Desse medlemene vil gjera følgjande framlegg:

Kap. 739 Andre utgifter
   76 Pasientbro,
        vert redusert med kr 8.000.000
        frå kr 120.000 000 til kr 112.000 000


       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til nye opplysninger som er kommet om at det er ledig kapasitet i Norge. Disse medlemmer mener at en må utnytte egenkapasitet før en sender pasienter til utlandet. Disse medlemmer vil ta sterk avstand fra at det legges et opplegg hvor en sender både pasient og behandlende lege til utlandet for å foreta behandlingen. Disse medlemmer kan ikke se at et slikt opplegg vil være verken kostnadsbesparende, effektivt eller til pasientens beste.

       På denne bakgrunn vil disse medlemmer fremme forslag om at fylkene står fritt til å bruke pengene til pasientbehandling enten i Norge, hvor en også kan nytte offentlig godkjente sykehus som ikke er en del av offentlige helseplaner, eller til behandling i utlandet. Det er en forutsetning at det gis en optimal utnyttelse av pengene til pasientbehandling.

       Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen disponere bevilgningen 120 mill. kroner på kapittel 739 post 76 Pasientbro slik at fylkeskommune står fritt til å bruke pengene til pasientbehandling enten i Norge, hvor en også kan nytte offentlig godkjente sykehus som ikke er en del av offentlige helseplaner, eller til behandling i utlandet. Det er en forutsetning at det gis en optimal utnyttelse av pengene til pasientbehandling. »