11. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen utvide ordningen med tilbud om grunnskoleutdanning for voksne innvandrere til også å gjelde aldersgruppen over 20 år.

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med lovforslag som skal gi fremmedspråklige med varig opphold i Norge og personer som venter på avgjørelse på asylsøknad lovfestet rett til undervisning i norsk med samfunnskunnskap.

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen sørge for at tilbudet om kurs i norsk med samfunnsfag skal gjelde for alle voksne innvandrere, også de som har bodd i Norge lenger enn fem år.

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen om å fordoble det statlige tilskuddet til tospråklig undervisning i grunnskoleklasser der andelen elever med fremmedspråklig bakgrunn er 30 % eller mer.

Forslag fra Senterpartiet:

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen arbeide for at Norge gjennom internasjonale samarbeidsfora bidrar til at både det internasjonale samfunn og enkeltstater tar ansvar for at mennesker med reelt beskyttelsesbehov får dekket dette gjennom legale kanaler, slik at illegal innvandring begrenses.

Forslag 6

       Stortinget ber Regjeringen utarbeide en plan for hvordan prosjekt « Hvite busser til Auschwitz » kan bli en del av et økt antirasistisk arbeid innenfor skolen. En del av denne planen bør være et stimuleringstilskudd til de skolene som legger inn dette som en del av sitt undervisningsopplegg.

Forslag fra Høyre og Kristelig Folkeparti:

Forslag 7

       Stortinget ber Regjeringen om å sette inn mer metodisk arbeid for å få kartlagt og stoppet den illegale innvandringen til Norge, samtidig som det internasjonale engasjementet på dette feltet styrkes.

Forslag fra Høyre:

Forslag 8

       Stortinget ber Regjeringen om å stramme inn kriteriene for opphold på humanitært grunnlag for å kunne øke kvoten for overføringsflyktninger.

Forslag 9

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring av sysselsettingsloven § 26 slik at loven i større grad tillater arbeidsformidling utenom det offentlige sysselsettingsapparat.

Forslag 10

       Stortinget ber Regjeringen sørge for at det etableres en obligatorisk minimumsopplæring i norsk og samfunnsfag for nyankomne flyktninger og innvandrere. Kravet om obligatorisk opplæring omfatter ikke dem som kan dokumentere tilsvarende minimumskunnskaper. Unntak skal for øvrig bare gis i spesielle tilfelle. Opplæringen skal være nivåtilpasset og avsluttes med en prøve.

Forslag 11

       Stortinget ber Regjeringen fjerne statlig finansiering av morsmålsundervisningen.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 12

       Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag om ett samlet lovverk for å sikre etnisk likestilling i Norge.

Forslag 13

       Stortinget ber Regjeringen opprette et ombud for etnisk likestilling.

Forslag 14

       Stortinget ber Regjeringen ta kontakt med partene i arbeidslivet for å få utarbeidet en handlingsplan for rekruttering av etniske minoriteter i arbeidslivet.

Forslag 15

       Stortinget ber Regjeringen om å sette botidskravet i forbindelse med søknad om norsk statsborgerskap til fem år.