Vedlegg 1

Brev fra Olje- og energidepartementet v/ statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 16. april 1997.

Spørsmål vedkomande tidskritisk utvinning av oljen i Troll vest

       Eg viser til brev frå energi- og miljøkomiteen av 11. april 1997 med spørsmål om kor stort oljetap som kan stipulerast ved ei utsetjing av prosjektet på to, evt. fire år. Spørsmålet har vore lagt fram for Oljedirektoratet, som har følgjande merknad:

       « Med planene for den videre utbyggingen av Troll vest gassprovins er anslagene over total oljeutvinning fra Trollfeltet nå 185 mill Sm3. Av dette omfatter den foreliggende plan for utbygging og drift (PUD) en utvinning på 91 mill Sm3, som fordeler seg med 33 mill Sm3 via Troll B (sørlig del av provinsen) og 58 mill Sm3 via Troll C (nordlig del av provinsen).
       I forbindelse med PUD for denne utbyggingen har Norsk Hydro studert effekten av utsatt oppstart av Troll C. Simuleringsresultatene indikerer at ett års utsettelse reduserer utvinningen med 1,2 mill Sm3 (2 %) og tre års utsettelse med 4,4 mill Sm3 (7,6 %). Tapet er beregnet i forhold til den produksjonsstrategi som per i dag forventes å være optimal. Basert på disse simuleringene antas det at en utsettelse av Troll C i hhv to og fire år vil medføre et oljetap på 2,8 mill Sm3 (4,8 %) og 6,1 mill Sm3 (10,5 %) fra den nordlige delen av provinsen.
       Dersom hele utbyggingen utsettes, vil også et oljetap fra den sørlige delen av provinsen måtte inkluderes. Effekten av en utsettelse forventes å være noe mindre her på grunn av en viss stabilisering av kontaktbevegelsene. Oljetapet i sør anslås derfor å være omtrent 1,2 mill Sm3 (3,6 %) ved to års utsettelse og 2,6 mill Sm3 (7,9 %) ved fire års utsettelse.
       To års utsettelse av hele utbyggingen vil dermed føre til et oljetap på om lag 4 mill Sm3, mens oljetapet kan forventes å øke til om lag 9 mill Sm3 ved fire års utsettelse. Det ovenstående er basert på basistilfellet i utbyggingsperioden. Økt gassuttak forventes å medføre ytterligere tapt oljeproduksjon.
       Med den foreliggende PUD antas utvinningsgraden for olje i gassprovinsen å bli ca 22 %. Det ligger et betydelig potensiale i å øke utvinningsgraden gjennom anvendelse av nye teknologiske løsninger. En utsettelse vil redusere dette potensialet. »