6. Tjenester til den samiske befolkning

6.1 Sammendrag

       Det understrekes i meldingen at det er en viktig nasjonal oppgave å utvikle tjenester som både faglig og organisatorisk tar hensyn til og er tilpasset den samiske minoritetsbefolknings særskilte kultur, språk og bosettingsmønster. Det uttales videre at psykisk helsevern ikke har fullgode tjenestetilbud til samiske brukere, grunnet mangelfulle kunnskaper om samisk kultur, samiske samfunn, og det samiske språk. Det vises til at det siden 1989 over statsbudsjettet er bevilget et beløp til spesialisthelsetjenester for samisktalende. Det bevilgede beløp utgjorde 75 prosent av lønnsutgiftene til et avtalt antall fagstillinger i 1988. Beløpet er blitt indeksregulert hvert påfølgende år, men er ikke økt i takt med utvidelsen av antall fagstillinger.

       Det redegjøres spesielt for det tilbudet innenfor psykisk helsevern som er bygd opp i Finnmark, og departementet anbefaler at de ressurser og den kompetanse som nå finnes i indre Finnmark innen voksenpsykiatri og barne- og ungdomspsykiatri, gjøres tilgjengelig også for institusjoner som betjener samer i landet for øvrig.

       Departementet vil videreføre og øke den statlige støtten til å utvikle tjenestetilbud til mennesker med psykiske lidelser som er særskilt tilpasset samisk språk og kultur. Det uttales at støtten bl.a. skal medvirke til at:

- Kommunene i områder med samisk befolkning innarbeider hensynet til samenes språk og kultur i planene for tjenester til mennesker med psykiske lidelser.
- Kompetansen i samisk og tverrkulturell psykiatri ved det voksenpsykiatriske senteret i Lakselv og det barne- og ungdomspsykiatriske senteret i Karasjohka-Karasjok utvikles videre, slik at de to sentrene får økt mulighet til å yte veiledning og undervisning til psykiatriske institusjoner og til kommuner over hele landet som betjener samer.
- De to sentrene utvikles videre som praksissted for fagfolk med samisk bakgrunn som er under videreutdanning og spesialistutdanning.
- Det settes i gang en samiskspråklig familieavdeling tilknyttet barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Karasjohka- Karasjok.
- Det opprettes en akuttpsykiatrisk avdeling ved det voksenpsykiatriske senteret i Lakselv.
- Sentrene i Lakselv og Karasjohka-Karasjok tilbyr hospiteringsopphold for ansatte i fylkeskommunale institusjoner som tar imot samer, og til ansatte i helse- og sosialtjenesten i kommuner med samisk befolkning.
- Fylkeskommuner med samisk befolkning rekrutterer og utdanner fagfolk med samisk bakgrunn til sine psykiatriske helsetjenester.
- Universitetet i Tromsø arbeider videre med forskning og utviklingsarbeid om psykiatriske tjenester tilpasset samisk kultur i samarbeid med kompetansesentrene i indre Finnmark og den øvrige helsetjenesten i områder med samisk befolkning.
- Samisk tolketjeneste ved Åsgård sykehus, Nordland psykiatriske sykehus og ved øvrig helsetjeneste i områder med samisk befolkning styrkes.

6.2 Komiteens merknader

       Komiteen mener tilbudene til den samiske befolkning må utbygges slik at de får et tjenestetilbud på linje med den øvrige befolkningen i landet.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, vil understreke at det psykiatriske behandlingstilbudet til den samiske befolkning må ivareta kulturelle og språklige hensyn. Dette vil kreve et kontinuerlig faglig utviklingsarbeid og forskning. Det er viktig at alle fylker med samisk befolkning søker å rekruttere noen fagfolk med samisk bakgrunn. Samene må også stimuleres til å ta utdanning innen psykiatrien. Det vil være en stor fordel med flere samisktalende fagfolk slik at en slipper tolk i behandlingsoppleggene. Flertallet slutter seg til de tiltak departementet legger opp til for å utvikle de psykiatriske tjenestene overfor samene.