1. Programkategori 21.1 administrasjon m.m.

1.1 Kap. 1300 Samferdselsdepartementet

Sammendrag

       På kapitlet blir det gjort forslag om å redusere post 01 Løn og godtgjersle med 2,5 mill. kroner og auke post 11 Varer og tenester med 4,5 mill. kroner som kompensasjon for tomgangsleige for Samferdselsdepartementets tidlegare lokale.

       I brev av 9. desember 1997 til Stortingets presidentskap opplyser Samferdselsdepartementet at etter beskjed fra Statsbygg er det endelige beløpet som departementet skal betale til dekning av leieutgifter for 1997, bli vel 3,6 mill. kroner.

Komiteens merknader

       Komiteen finner å justere beløpet på post 11 fra 4,5 mill. kroner til 3,6 mill. kroner i samsvar med opplysninger i brev fra Samferdselsdepartementet av 9. desember 1997, og slutter seg ellers til forslag under kap. 1300.

       Komiteens medlemmer fra Høyre vil minne om at Høyre tidligere har kritisert den manglende planlegging som er årsaken til at man har pådratt seg slike ekstrautgifter.

       Disse medlemmer vil ellers generelt vise til at komiteen gjennom flere år har fått seg forelagt proposisjoner omhandlende betydelige bevilgningsendringer ved årets utgang. Disse medlemmer finner dette utilfredsstillende.

       Disse medlemmer vil understreke at Stortingets bevilgningsvedtak skal følges. Dette stiller klare krav til de faktiske opplysninger departementet fremlegger for Stortinget som grunnlag for Stortingets budsjettvedtak, hovedsakelig gjennom St.prp. nr. 1.

       Disse medlemmer vil i tillegg peke på at betydelige budsjettavvik ifølge nærværende proposisjon er pådratt ved årets begynnelse. Disse medlemmer vil i denne sammenheng peke på at Stortinget burde ha fått seg forelagt et eventuelt forslag til budsjettendringer på de berørte poster på et tidligere tidspunkt.

1.2 Kap. 1301 Forskning og utvikling m.v.

Sammendrag

       Utgreiingsbehovet i 1997 har vore noko lågare enn venta, og det blir derfor gjort framlegg om å redusere løyvinga på post 21 og post 51 med høvesvis 2,6 mill. kroner og 3,0 mill. kroner. Departementet foreslår videre at løyvingane på post 51 og 52 blir gitt stikkordet « kan overførast ».

Komiteens merknader

       Komiteen har ingen merknader.