5. Programkategori 22.1 post

5.1 Kap. 1371 Etablering av Posten Norge BA

Sammendrag

Styrking av eigenkapitalen i Posten Norge BA

       Posten Norge BA blei etablert som særlovselskap 1. desember 1996. Ved etableringa fekk Posten ein eigenkapital på 1.720 mill. kroner og eit statleg ansvarleg lån på 400 mill. kroner, til saman 2.120 mill. kroner, som svarer til ein eigenkapitaldel på om lag 40 %.

       Resultatutviklinga for Posten i 1997 viser at Posten truleg vil få eit monaleg dårlegare driftsresultat enn tidlegare venta. Ei vesentleg årsak til resultatsvekkinga er utvidinga av AFP-ordninga ved lønsoppgjeret våren 1997.

       Regjeringa legg stor vekt på å unngå uheldige rasjonaliseringstiltak i Posten, med auka behov for nedlegging av postkontor og fare for dårlegare postservice. Det svekte driftsresultatet vil svekkje Postens soliditet. Regjeringa finn det derfor naudsynt med ei styrking av eigenkapitalen i Posten, og foreslår at det blir gitt ei løyving med 300 mill. kroner i 1997 på kap. 1371 Etablering i Posten Norge BA, ny post 90.

Bruk av restruktureringsmidlar i Posten Norge BA

       I St.prp. nr. 2 (1996-1997) Om endret tilknytningsform for Postverket og NSBs trafikkdel m.m, er det opplyst at særlovselskapet Postverket (Posten Norge) har ei restruktureringsforplikting rekna til 1.500 mill. kroner som følgje av vedtekne endringar i postnettet. Av St.prp. nr. 1 (1997-1998) Samferdselsdepartementet går det fram at den totale forpliktinga er redusert til 1.340 mill. kroner på bakgrunn av nye utrekningar som viser at kostnadene i samband med restruktureringa av ekspedisjonsnettet blir lågare enn det ein opphavleg rekna med.

       Ein del av dei overtallige frå postkontornettet får mellombels arbeid i sorteringsterminalane. Regjeringa legg derfor til grunn at Posten også kan nytte restruktureringsløyvingane til omstillingstiltak knytta til sorteringsterminalstrukturen. Dette vil styrkje Posten.

Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, viser til at det i Posten har vært gjennomført og fortsatt gjennomføres til dels store omstillinger for å ha et tjenestetilbud som er konkurransedyktig på pris og kvalitet. Det er viktig at det skapes forutsigbarhet for Posten og de ansatte i disse prosessene. Flertallet slutter seg derfor til at omstillingsmidlene også kan nyttes til omstillingstiltak knyttet til sorteringsterminalstrukturen.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre registrerer at departementet mener at Postens resultat er så svakt at det er behov for en ny statlig bevilgning på hele 300 mill. kroner bare ca ett år etter at selskapet ble etablert med en egenkapital på 1.720 mill. kroner og i tillegg et ansvarlig statlig lån på 400 mill. kroner, en egenkapitaldekning på hele 40 %.

       Disse medlemmer finner regjeringen Bondeviks forslag bemerkelsesverdig i lys av at det i St.prp. nr. 1 (1997-1998) fra regjeringen Jagland, fremlagt i oktober, ikke opplyses noe om et slikt mulig behov.

       Disse medlemmers synspunkt forsterkes i denne sammenheng av at det i nærværende forslag til bevilgningsendring fremheves at de ekstra utgiftene i det vesentlige skyldes lønnsoppgjøret våren 1997, og at disse opplysningene således måtte være kjent ved fremleggelsen av statsbudsjettet. Regjeringen Bondeviks forslag blir ytterligere bemerkelsesverdig ettersom regjeringen Bondevik i sin budsjettavtale med Høyre og Fremskrittspartiet selv tok til orde for å redusere bevilgningen til omstrukturering innen Posten for budsjettåret 1998 med 200 mill. kroner, noe som også ble vedtatt i Stortinget.

       På bakgrunn av det som fremgår ovenfor, og i respekt for den budsjettavtale som regjeringen Bondevik har inngått med Høyre og Fremskrittspartiet for budsjettåret 1998, finner disse medlemmer det ikke mulig å støtte forslaget om å styrke Postens egenkapital med 300 mill. kroner.

       Disse medlemmer vil be departementet vurdere å legge fram den såkalte § 10-rapporten for Stortinget allerede våren 1998 på grunn av egenkapitalsituasjonen i Posten Norge BA.

5.2 Kap. 5612 Renter av lån til Posten Norge BA

Sammendrag

       Post 80 Renter blir foreslått redusert med 32 mill. kroner til 113 mill. kroner.

       Posten Norge BA er etablert med eit ordinært statslån og eit statleg ansvarleg lån. Det ordinære lånet til Posten blei redusert frå 2.284 mill. kroner til 2.164 mill. kroner ved kgl. resolusjon av 22. august 1997. Det blei også nytta andre rentesatsar i dei opphavlege overslaga enn i dei som seinare er avtalte. Dette får verknad for rentebetalinga.

Komiteens merknader

       Komiteen har ingen merknader.