Vedlegg 2

Brev fra Fiskeridepartementet v/ statsråden til justiskomiteen, datert 5. februar 1998.

Dok.nr.8:14 (1997-1998) - forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om opprettelse av et fond for søk etter omkomne på havet

       Jeg viser til Justiskomiteens brev av 29. januar 1998 hvor det heter:

       « I forbindelse med behandlingen av ovennevnte forslag er komiteen gjort kjent med at Fiskeridepartementet har arbeidet lenge med problemstillingene omkring søk etter omkomne på havet. Departementet skal også nylig ha initiert et nytt utredningsarbeid om disse problemstillingene. Komiteen ber opplyst om dette er korrekt, og i tilfelle hvilket mandat som er lagt for dette arbeidet og hvilken fremdriftsplan det er lagt opp til.
       Av hensyn til den videre behandlingen av saken tillater komiteen seg å be om svar så raskt som mulig. Vi gjør i den forbindelse oppmerksom på at komiteen tar sikte på å avgi innstillingen om saken den 19. februar d.å. »

       Jeg kan opplyse om følgende:

       Regjeringen har i Voksenåsen-erklæringen gitt uttrykk for ønske om å etablere en statlig finansieringsordning for leting etter savnede på sjøen:

       « En sentrumsregjering vil legge vekt på arbeid for å styrke sikkerheten til sjøs. Det etableres en egen statlig finansieringsordning for leting etter savnede på sjøen. »

       Verken staten eller andre har i dag ansvar for å søke etter savnede/omkomne på havet etter at en redningsaksjon er avsluttet. Politiet leter etter omkomne i de tilfeller hvor det er mistanke om noe straffbart, og Havarikommisjonen gransker « visse ulykker innen fiskeflåten » - dvs. forlis der alle om bord fryktes omkommet. Unntaksvis granskes forlis av fartøyer under 35 fot.

       Ved forlis av fiskefartøyer har det de siste årene blitt fremsatt krav om at myndighetene bidrar til å få i stand leteaksjoner eller sokning etter eventuelt omkomne. Anmodning om utredning av dette spørsmålet ble også fremsatt i en interpellasjonsdebatt i Stortinget 7. desember 1992. Med bakgrunn i dette nedsatte fiskeriministeren i samråd med justisministeren i 1993 en arbeidsgruppe med følgende mandat:

       « Innen 31. desember 1993 skal arbeidsgruppen legge frem en tilrådning om retningslinjer for den som skal avgjøre i hvilke tilfeller et søk etter omkomne fiskere og sjøfolk skal fortsette, og når det skal opphøre. Gruppen skal også legge frem tilrådning om hvem som bør ha beslutningsmyndighet når det gjelder å fortsette og avslutte søking. Gruppen skal utrede de økonomiske og administrative konsekvenser av sine forslag. »

       Gruppen hadde følgende sammensetning: Fiskeridepartementet (leder), Justisdepartementet, Utenriksdepartementet v/ Sjøfartsdirektoratet, Finansdepartementet, Norges Fiskarlag, Norges Fiskarkvinnelag og Norsk Sjømannsforbund. Arbeidsgruppen leverte sin innstilling 24. juni 1994. Med henvisning til dagens teknologi og at det har skjedd en endring i synet på våt grav langs kysten, foreslo Arbeidsgruppen at staten burde påta seg et ansvar for å etablere en ordning for søk etter omkomne på havet og at denne skulle finansieres med statlige bevilgninger, eventuelt over fiskeriavtalen. Det ble foreslått opprettet et styringsorgan med myndighet til å avgjøre når det skal foretas søk, etter mer prinsipielle retningslinjer. Gruppen var delt i synet på hvem som skulle omfattes av ordningen. Flertallet mente at ordningen i første omgang bare skulle omfatte omkomne fiskere, mens mindretallet mente ordningen burde omfatte alle sjøfarende.

       Behandlingen av rapporten om søk etter omkomne på havet reiser flere spørsmål. De viktigste er om det skal søkes etter omkomne på havet, om det er mulig bare å etablere en ordning for søk etter omkomne fiskere, hvem som skal betale en ordning for søk etter omkomne på havet samt synet på våt grav. Den behandling som oppfølgingen av rapporten om søk etter omkomne på havet har fått til nå har ikke brakt saken til en endelig avklaring.

       Fiskeridepartementet har hittil hatt et ansvar for arbeid med problemstillinger omkring søk etter omkomne fiskere på havet. Arbeidet med å vurdere eventuelle ordninger ved søk etter omkomne vil nå bli utvidet til å omfatte alle som blir borte på sjøen, og ikke kun fiskere. På denne bakgrunn vil ansvaret for dette arbeidet nå bli tatt over av Justisdepartementet som i samarbeid med bl.a. Fiskeridepartementet skal legge fram forslag om ordning og finansiering.