10. Samiske barn og unges oppvekst

10.1 Sammendrag

       I St.meld. nr. 18 (1996-1997) vises det til at særlig i samisk kultur og tradisjon har familien hatt en viktig funksjon som videreformidler av uformell kunnskap mellom generasjoner.

       Regjeringen ønsker å gjennomføre en kontantstøtteordning for 1-åringer fra 1. august 1998 og for 2-åringer fra 1. januar 1999 som gir større mulighet for foreldrene til å velge den omsorgsformen som de mener er best for sine barn. Reell valgfrihet forutsetter også at de som ønsker det, kan velge barnehage. For foreldre som selv har mistet det samiske språket, kan et barnehagetilbud basert på samisk språk og kultur være en svært viktig støtte i oppdragelsen.

       Departementet viser til at det har lenge manglet systematisert kunnskap om samiske barn og ungdoms levekår og livssituasjon. Dette er nå endret gjennom økt oppmerksomhet på samiske barn og unge og gjennom forskning og utredninger som er gjennomført i de senere år. Ny og systematisert kunnskap vil danne grunnlaget for videre utvikling av den samiske barne- og ungdomspolitikken. I tråd med norsk samepolitikk vil Sametinget være en viktig premissleverandør i dette arbeidet.

       Sametinget har som mål å styrke samiske barn og unges identitet og tilknytning til det samiske samfunnet. Med dette som utgangspunkt har Sametinget oppnevnt et utvalg som skal utarbeide en samisk barne- og ungdomsplan.

       Sametinget behandlet den samiske barne- og ungdomsplanen 27. november 1997. I planen foreslås det opprettet et samisk barne- og ungdomsråd og det foreslås tiltak på følgende områder: Identitetsskapende arbeid, utdanning, helse og sosiale tjenester, media, ungdomsorganisasjoner, kultur, religion, næring og forskning. Samtinget ønsker å integrere tiltakene i sametingsplanen for 1997-2001. Regjeringen vil samarbeide med Samtinget i oppfølgningen av den samiske barne- og ungdomsplanen.

       Regjeringen har som mål å sikre likeverdige utviklingsmuligheter for barn og ungdom, uavhengig av sosial og kulturell bakgrunn, og uansett hvor i landet en bor. For samiske barn og ungdom er det av stor betydning at de får oppleve at samisk og norsk kultur har samme status og at de kan foreta valg som oppleves som likeverdige.

       I St.meld. nr. 41 (1996-1997) er det gitt en nærmere orientering om grunnlaget for den samiske barne- og ungdomspolitikken, utfordringer på barnehageområdet og innen barnevernet.

10.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, konstaterer at Sametinget har behandlet den samiske barne- og ungdomsplanen. I planen foreslås det opprettet et samisk barne- og ungdomsråd og det foreslås tiltak på følgende områder: Identitetsskapende arbeid, utdanning, helse- og sosiale tjenester, media, ungdomsorganisasjoner, kultur, religion, næring og forskning .

       Flertallet synes som Regjeringen at det er viktig å følge opp den samiske barne- og ungdomsplanen i samarbeid med Sametinget.

       Flertallet viser til den betydning barnehager har for minoriteter og for tospråklige barn generelt. Barnehagen har vist seg også å være et positivt bidrag når det gjelder språk og kulturutvikling for samiske barn.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti mener at kontantstøtteordningen kan føre til at man ikke når målsettingen om full barnehagedekning innen år 2000, og at spesielt de samiske barnehagene vil tape på dette. Barnehager som fra før av har et spinkelt befolkningsgrunnlag står i størst fare for å måtte legges ned (som følge av en eventuell innføring av ny kontantstøtteordning).

       Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen sørge for at barnehager som er tospråklige ikke blir nedlagt som følge av eventuell innføring av kontantstøtten. »

       Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Høyre og Senterpartiet har merket seg at Regjeringen påpeker at for foreldre som selv har mistet det samiske språket kan et barnehagetilbud basert på samisk språk og kultur være en svært viktig støtte i oppdragelsen.

       Disse medlemmer vil understreke betydningen av at Regjeringen går inn for full barnehagedekning innen år 2000, og at samiske barn må sikres et barnehagetilbud tilpasset samisk språk og kultur.

       Komiteen viser til de enkelte partienes merknader i Stortinget når kontantstøtteordningen skal behandles.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til partiets holdninger når det gjelder barnehagepolitikk og kontantstøtte slik det er nedfelt i partiets program.