2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Haakon Blankenborg, Kjell Engebretsen, Kirsti Kolle Grøndahl, Thorbjørn Jagland, Marit Nybakk og Tom Thoresen, fra Fremskrittspartiet, Dag Danielsen og Andr Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Steensnæs og Elsa Skarbøvik, fra Høyre, Jan Petersen og Siri Frost Sterri, fra Senterpartiet, Johan J Jakobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Lisbet Rugtvedt og fra Venstre, Harald Hove, mener meldingen gir et godt bilde av de hovedspørsmålene som ble drøftet i den 52. ordinære generalforsamlingen og de videreførte sesjonene av FNs 51. generalforsamling. Komiteen har merket seg at de sakene som har vært mest dominerende er oppfølgingen av reformpakken som generalsekretæren la fram i juli 1997 og regionale konflikter. Komiteen vil vise til Innst.S.nr.266 (1996-1997), jf. St.meld. nr. 44 (1996-1997), der komiteen

       « ... mener reformarbeidet i FN er av stor betydning og vil be om at kommende meldinger om generalforsamlingens arbeid brukes til å oppdatere Stortinget på framdriften av reformer i organisasjonen. »

       Komiteen mener meldingen gir et godt sammendrag av det pågående reformarbeidet i FN og behandlingen av dette på 52. generalforsamling.

       Komiteen har merket seg at Generalforsamlingen 12. november 1997 ga sin støtte til generalsekretærens reformforslag innenfor eget mandatområde. Blant de tiltakene som ble vedtatt igangsatt var en sterkere samordning av FNs aktiviteter på landnivå, et tiltak som springer ut av et felles nordisk initiativ.

       Komiteen vil videre vise til de motsetningene i holdninger mellom nord og sør som også preger debatten om reformarbeidet, noe som har nødvendiggjort kompromisser på flere av de opprinnelige reformforslagene fra generalsekretæren.

       Komiteen har merket seg at medlemslandene skylder mer enn 2 mrd. USD i ubetalte bidrag og at USA alene skylder ca 1,4 mrd. USD. Komiteen vil sterkt understreke nødvendigheten av at medlemslandene oppfyller sine økonomiske forpliktelser.

       Komiteen viser for øvrig til Innst.S.nr.29 (1997-1998), jf. St.meld. nr. 43 (1996-1997) Om reform av De forente nasjoner.