7. Budsjettmessige konsekvenser av opptrappingsplanen

7.1 Sammendrag

       Det uttales at opptrappingsplanen vil bli fulgt opp med forslag til økte bevilgninger i statsbudsjettet for 1999 og i kommende års budsjettframlegg i tråd med hovedtallene i proposisjonen.

       Det tilrås at det på statsbudsjettet for 1998 tilleggsbevilges 20 mill. kroner til ulike psykiatriformål med følgende fordeling:

- Kap. 730 Fylkeskommunenes helsetjeneste, post 61 Refusjon poliklinisk virksomhet ved sykehus m.v, foreslås økt med 8 mill. kroner for å dekke opp utgiftsøkning i 1998 som følger av en forskriftsendring som vil innebære at flere stillingsgrupper godkjennes som refusjonsberettigede fagstillinger.
- Kap. 730 Fylkeskommunenes helsetjeneste, post 67 Andre tilskudd, foreslås styrket med 0,5 mill. kroner til Nasjonalt ressurssenter for seksuelt misbrukte barn på Aker sykehus.
- Kap. 743 Statlige stimuleringstiltak for psykisk helsevern, post 21 Spesielle driftsutgifter, foreslås økt med 2 mill. kroner for å kunne iverksette mindre prosjekter og utredninger som f.eks. utvikling av fylkeskommunale planredskap og videreutvikling av det kommunale planredskapet « Helhetlig psykiatriplanlegging ».
- Kap. 743 Statlige stimuleringstiltak for psykisk helsevern, post 61 Tilskudd til psykososialt arbeid for flyktninger, foreslås økt med 0,5 mill kroner med begrunnelse i behov for kompetansehevende tiltak utover det som 1998-budsjettet gir rom for.
- Kap. 743 Statlige stimuleringstiltak for psykisk helsevern, post 70 Tilskudd til forskning, videre- og etterutdanning, foreslås økt med 4 mill. kroner til Nic Waals Institutt, 1 mill. kroner til behandling av sedelighetsdømte som tidligere ikke er straffedømt, men som har erkjent at de trenger behandling, 3 mill. kroner til Norges forskningsråds « Program for mental helse » og 1 mill. kroner til etterutdanningstiltak til psykisk helsevern og i kommunal helse- og sosialtjeneste.

7.2 Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til Regjeringen forslag til endringer i statsbudsjettet for 1998.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vil påpeke at det i forbindelse med sosialkomiteens høringer i angjeldende sak framkom et ønske fra flere av høringsinstansene om at planens totale gjennomføringstid ble avkortet. En gjennomføring over tre stortingsperioder kan medføre at det oppstår usikkerhet om at de intensjoner som i dag legges til grunn, vil bli fulgt til enden av planperioden. Dette medlem vil derfor se det som formålstjenlig at man korter ned opptrappingsplanen slik at denne er sluttført innen 2005 i stedet for i 2006.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti vil fremme følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen om å legge til rette for at opptrappingsplanen for psykisk helse gjennomføres innen år 2005. »