1. Sammendrag

       Departementet foreslår i proposisjonen regulering av opptaket til universitetsstudier for studieåret 1998-99 på bakgrunn av anbefalinger fra de enkelte universitetenes styrer. I lov om universiteter og høgskoler forutsettes Stortingets samtykke ved opptaksregulering ved universitetene.

       Antall søkere til høyere utdanning er redusert i 1998 i forhold til 1997. Til enkelte sterkt etterspurte utdanninger blir inntaket likevel begrenset. Departementet går videre inn for fortsatt lukking av allmennfakultetene ved Universitetet i Oslo. Det samme gjelder Universitetet i Bergen, men her regner departementet med at opptakskapasiteten er satt så høyt at de aller fleste søkere vil få tilbud om studieplass. Departementet påpeker at ordningen med nasjonal åpning av allmennfakultetene blir lite benyttet, og mener at ledige studieplasser bør kunne annonseres på « restetorget », som blir organisert av Samordnet opptak.

       Kvoteordningen for bl.a. u-landsstudenter blir gjennomgått i proposisjonen. Departementet vil rådføre seg med Universitetsrådet og Høgskolerådet for å komme fram til kriterier for å evaluere ordningen og få til en best mulig samordning av kvoteordningen og de programmene Universitetsrådet nå forvalter.

       Når det gjelder mer langsiktige vurderinger av dimensjoneringen innenfor høyere utdanning, viser departementet til St.meld. nr. 39 (1997-1998).