Vedlegg. Brev fra Olje- og energidepartementet til komiteen, datert 8. juni 1998.

St.prp. nr. 70 (1997-1998) om salg av Daja kraftverk i Sulitjelmavassdraget

       Denne proposisjonen bygger på avtaler inngått mellom staten v/Olje- og energidepartementet og henholdsvis A/S Salten Kraftsamband og A/S Balmi Kraftlag. I begge kontrakter er det tatt som forutsetning at overdragelse av kraftverket skal skje med virkning fra 30. juni 1998 med betaling av kjøpesum og oppgjør for drift av kraftverket frem til overdragelsestidspunktet på samme dag. Bak begge avtaler ligger det et omfattende bakgrunnsarbeid og tidkrevende forhandlinger.

       Dersom Stortinget ikke ser seg i stand til å behandle saken i inneværende sesjon vil det være nødvendig å reforhandle begge avtaler. Det må da forhandles om såvel kjøpesum som driftsoppgjør på nytt ettersom overdragelse ikke kan finne sted før ved årsskiftet. Det vil være ønskelig å unngå en slik reforhandling som er både tidkrevende og komplisert.

       En utsettelse vil også være meget uheldig av hensyn til de betydelige beløp som skal utbetales de to Saltenkommunene Fauske og Saltdal. Begge kommuner har innrettet seg etter at overdragelse skal finne sted som avtalt 30. juni. En utsettelse vil derfor skape komplikasjoner også for de berørte kommunene.

       Olje- og energidepartementet vil derfor sterkt henstille til Stortinget om at salget av Daja kraftverk blir behandlet i vårsesjonen.