6. Konvensjon nr. 164 om helsevern og helsetjeneste for sjøfolk, 1987

6.1 Sammendrag

Konvensjonen fastsetter krav til tiltak for helsevern og helsetjeneste for sjøfolk. Det er satt spesifikke krav til medisinkiste, legehåndbok, tilgang på legeråd over radio eller satellitt, krav til lege om bord eller medisinsk kurs for mannskap, krav til sykeavdeling om bord og gjennomføringsbestemmelser.

I proposisjonen er det gjort nærmere rede for hvordan disse kravene må anses oppfylt på de aktuelle områdene.

Nærings- og handelsdepartementet uttaler at i og med at norsk lovgivning synes i hovedtrekk å være i samsvar med konvensjonens bestemmelser, kan det ikke sees at norsk ratifikasjon skulle medføre administrative eller økonomiske konsekvenser.

Den norske ILO-komité tilrår at Norge ratifiserer konvensjonen.

Kommunal- og regionaldepartementet tilrår at Norge ratifiserer ILO-konvensjon nr. 164.

6.2 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at da denne konvensjonen sist ble lagt fram for Stortinget i St.meld. nr. 19 (1988-89) Om den 74. internasjonale arbeidskonferanse om sjøfartsspørsmål i Genève 1987, ble norsk ratifikasjon ikke anbefalt fordi det var flere uklarheter om Norge tilfredsstilte konvensjonens krav.

Komiteen vil vise til at norsk lovgivning nå i hovedtrekk synes å være i samsvar med konvensjonens bestemmelser. Komiteen vil derfor tilrå at Norge ratifiserer konvensjonen.