Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om regulering av opptaket til studium ved universitetene studieåret 1999-2000.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 184 (1998-99)
  • Kildedok: St.prp. nr. 64 (1998-99).
  • Dato: 18.05.1999
  • Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
  • Sidetall: 1

Til Stortinget.

Sammendrag

Proposisjonen gjelder studentopptaket ved universitetene i studieåret 1999-2000 med utgangspunkt i de budsjettildelinger og studentmåltall som ble fastsatt under behandlingen av statsbudsjettet for 1999, samt forslag fra universitetenes styrer. Universitets- og høgskoleloven § 39 forutsetter Stortingets samtykke ved opptaksregulering av universitetsstudier. Opptaket kan begrenses av hensyn til kapasiteten eller ressurssituasjonen, eller når departementet finner at en samlet vurdering av utdanningen i landet gjør det nødvendig. For mer prinsipielle og langsiktige vurderinger av grunnlaget for dimensjonering og opptaksregulering viser departementet til stortingsmeldingen om prinsipper for dimensjonering av høgre utdanning, som blir lagt fram for Stortinget våren 1999.

Departementet slutter seg i proposisjonen til forslagene fra universitetenes styrer. Forslagene gjelder regulering av opptaket til de enkelte fakulteter som følge av begrenset kapasitet og ressurstilgang. Departementet mener begrensning er nødvendig for å ivareta kvalitetskrav ved universitetene. Ved Universitetet i Oslos og Universitetet i Bergens allmennvitenskapelige fakulteter foreslås opptaksrammer i tråd med styrenes forslag. Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Universitetet i Tromsø foreslås det at de tilsvarende fakultetene er åpne, men med regulering av de enkeltfag som må begrenses som følge av spesifikke krav til lokaler, utstyr, feltøvelser, praksis og annet. For øvrig framgår opptaksrammene for studieåret 1999/2000 ved det enkelte universitet og de enkelte fakulteter, med studieplasser fordelt på profesjonsstudier, lavere og høyere grad, av proposisjonen.

Komiteens tilråding

Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I.

Stortinget gir samtykke til regulering av opptaket til studier ved universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø samt Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i samsvar med opptaksrammer gitt i St.prp. nr. 64 (1998-99).

II.

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til lov-endring slik at regulering av opptaket til studier ved universitetene avgjøres av regjeringen.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 18. mai 1999.

Grete Knudsen,

leder.

Tomas Norvoll,

ordfører.

Rune E. Kristiansen,

sekretær.