Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om tilleggsbevilgning til særlig rådgivning i forbindelse med utforming av statens engasjement i petroleumsvirksomheten.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 218 (1998-99)
  • Kildedok: St.prp. nr. 80 (1998-99).
  • Dato: 09.06.1999
  • Utgiver: Energi- og miljøkomiteen
  • Sidetall: 1

Til Stortinget.

Sammendrag

Olje- og energidepartementet viser i proposisjonen til at det i St.meld. nr. 37 (1998-99) Tillegg til St.meld. nr. 46 (1997-98) ble informert om at departementet har igangsatt en vurdering av statens engasjement i petroleumsvirksomheten, herunder statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) og Den norske stats oljeselskap a.s. (Statoil). Det planlegges nå å utvide dette prosjektet betydelig, og departementet har på denne bakgrunn behov for en tilleggsbevilgning i 1999 knyttet til særlig rådgivning i forbindelse med utforming av statens engasjement innenfor petroleumsvirksomheten.

Regjeringen mener det er nødvendig å gjennomføre langt mer omfattende og detaljerte analyser av alternative eierstrukturer i Statoil enn det som det hittil er lagt opp til. Dette vil også omfatte en vurdering av om staten skal endre eierposisjon i Statoil, hvordan dette eventuelt kan gjennomføres og en realistisk tidsplan. Det må samtidig gjennomføres en grundig vurdering av alternative modeller for SDØE.

Regjeringen mener det eksterne utrednings- og vurderingsarbeidet bør igangsettes innen sommerferien; resultatet vil bli lagt fram for Stortinget i petroleumsmeldingen våren 2000.

Kostnadene anslås foreløpig å utgjøre om lag 15 mill. kroner, som foreslås dekket ved en tilleggsbevilgning over Olje- og energidepartementets budsjett øremerket dette arbeidet.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Aud Blattmann, Gard Folkvord, Gunn Karin Gjul, Bent Hegna, Torny Pedersen og lederen Jens Stoltenberg, fra Fremskrittspartiet, Torill Haaland Horpestad og Øyvind Korsberg, fra Kristelig Folkeparti, Bror Yngve Rahm og Lars Rise, fra Høyre, Jan Johnsen og Jan Tore Sanner, fra Senterpartiet, John Dale, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, og fra Venstre, Gunnar Kvassheim, viser til at Regjeringen legger opp til en nærmere vurdering av statens deltakelse i petroleumssektoren i forbindelse med petroleumsmeldingen som planlegges forelagt Stortinget våren år 2000. Komiteen viser videre til merknadene i Innst. S nr. 211 (1998-99), jf. St.meld. nr. 46 (1997-98), der komiteen legger vekt på betydningen av å gi de norske selskapene utviklingsmuligheter og styrke norsk sokkels konkurransekraft, samt behovet for å vurdere den framtidige strukturen innen norsk olje- og gassvirksomhet på nytt.

Komiteen slutter seg derfor til regjeringens forslag om en tilleggsbevilgning på 15 millioner kroner til et slikt utredningsarbeid. Komiteen vil likevel bemerke at Regjeringen ikke har lagt fram noe forslag om hvordan dette skal dekkes inn i budsjettet for 1999.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

På statsbudsjettet for 1999 gjøres følgende endring:

Kap. 1800

Olje- og energidepartementet (jf. kap. 4800)

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres,

forhøyes med

kr 15 000 000

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 9. juni 1999.

Jens Stoltenberg,

leder og ordfører.

Aud Blattmann,

sekretær.