Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til at Norge deltar i den 8. påfyllingen av Det afrikanske utviklingsfondet

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Det afrikanske utviklingsfondet (AfDF) er Afrikabankgruppens utviklingsfond for de fattigste landene i Afrika, som ut fra manglende kredittverdighet ikke kan få lån i Den afrikanske utviklingsbanken (AfDB). Fondet gir lån til fattigdomsreduserende tiltak på myke vilkår. Nye ressurser fra giverland tilføres som resultatet av påfyllingsforhandlingene og gjennom tilbakebetaling av gamle lån. Påfyllingsforhandlingene avholdes vanligvis hvert tredje år. Den forrige påfyllingen av fondet (AfDF VII) ble gjort i 1996 for perioden 1996-1998. Fondets utlånspolitikk, påfyllingens nivå og byrdefordeling mellom giverlandene utgjør ifølge proposisjonen sentrale temaer i forhandlingene.

Totalt beløper den 8. påfyllingen seg til om lag 22,5 mrd. kroner. Kostnaden for Norge ved å delta i påfyllingen utgjør om lag 795 mill. kroner, som skal innbetales over tre år. Dette utgjør 3,54 pst. av påfyllingen, som også har vært Norges andel i tidligere påfyllinger.

Siden AfDF VIII-forhandlingene ikke var avsluttet da statsbudsjettet for 1999 ble fremlagt, og det på dette tidspunkt lå an til et lavere påfyllingsnivå, ble det i statsbudsjettet for 1999 foreslått bevilget 188 mill. kroner under kap. 0163 post 70.20 Innskudd i Den afrikanske utviklingsbank og fond, til dekning av Norges første innbetaling. Resten av Norges bidrag til fondspåfyllingen vil bli foreslått innbetalt over innbetalingsperioden. Regjeringen vil komme tilbake til inndekning innenfor rammen av bistandsbudsjettet i forbindelse med fremtidige budsjettforslag til Stortinget.

Saken foranlediger ingen administrative eller økonomiske konsekvenser utover betalingen av Norges bidrag.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Haakon Blankenborg, Kjell Engebretsen, Kirsti Kolle Grøndahl, Thorbjørn Jagland, Marit Nybakk og Tom Thoresen, fra Kristelig Folkeparti, Einar Steensnæs og Elsa Skarbøvik, fra Høyre, Jan Petersen og Siri Frost Sterri, fra Senterpartiet, Johan J. Jakobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Erik Solheim og fra Venstre, Harald Hove, viser til proposisjonens gjennomgang av forhandlingsprosessen og sluttresultatet av forhandlingene i forbindelse med deltagelse i den 8. påfyllingen av Det afrikanske utviklingsfondet. Flertallet vil uttrykke tilfredshet med de posisjoner som ble inntatt fra norsk side og med sluttresultatet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Dag Danielsen og Fridtjof Frank Gundersen, går imot forslaget om at Norge deltar i den 8. påfyllingen av Det afrikanske utviklingsfondet.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i at Norge deltar i den 8. påfyllingen av Det afrikanske utviklingsfondet, AfDF, med 795 212 976 kroner for perioden 1. januar 1999 til 31. desember 2001.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 17. november 1999

Haakon Blankenborg

leder

Siri Frost Sterri

ordfører

Einar Steensnæs

sekretær