1. Det er i meldingen
bl.a. på side 49 gjort rede for arbeidet med å kartlegge
kostnader, gevinster og verdiskaping i ulike ledd i matvarekjeden.
I debatten om meldingen er det bekreftet at den kartlegging som
er skjedd inntil nå, ikke gir grunnlag for felles oppfatninger.
Når kan det foreligge pålitelige
resultater som også angir utviklingen over tid?
Legges det opp til en jevnlig publisering av
disse pris- og inntektsdata på en måte som gir
forbrukerne grunnlag for sine kjøpsvalg?
2. Norsk Kjøtt
leverte ved komiteens høring en oversikt over noen av de
myndighetspålagte kostnader i deres virksomhet. Notatet
følger vedlagt. Også andre ledd i matvarekjeden
kan liste opp på tilsvarende måte pålegg
som påvirker produksjonskostnadene. Til slike forhold kan
også regnes regler om miljø, dyrevern m.v.
Foreligger beregninger over slike myndighetspålagte kostnader
i ulike produksjoner, og sammenligning med tilsvarende i våre
naboland?
3. Foreligger beregninger
vedr. transportkostnader "fra jord til bord" i de viktigste produksjoner
og sammenlignet med andre land?
4. Det hevdes at det de senere år
er skjedd en betydelig overføring av kraftforkrevende produksjoner
til områdene omkring Oslo-fjorden og i Rogaland.
Finnes det statistikk som bekrefter dette?
I tilfelle dette stemmer – kan endringene
forklares ut fra endret virkemiddelbruk?
Undervedlegg
De ulike leddene i verdikjeden blir pålagt
betydelig offentlige skatter og avgifter som er med på å øke
kostnadene til bedriftene og derigjennom reduserer konkurransekraften.
1. Arbeidsgiveravgift
2. Merverdiavgift
3. Investeringsavgift
4. Vann- og kloakkavgift
5. Eiendomsavgift
6. Festeavgift
7. Kjøttkontrollavgift
8. Årsavgift på biler
9. Miljødifferensiert årsavgift
for dieseldrevne kjøretøyer
10. Avgift på bensin
11. Avgift på mineralolje til
framdrift av motorvogn (autodieselavgift)
12. Forbrukeravgift på elektrisk
kraft (fritak i næringsgruppe D)
13. Grunnavgift på fyringsolje
14. CO2-avgift
på mineralske produkter
15. Svovelavgift
16. Avgift på sluttbehandling
av avfall