Innstilling fra kommunalkomiteen om ILOs 87. internasjonale arbeidskonferanse i Genève 1. - 17. juni 1999

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Kommunal- og regionaldepartementet viser til at ILOs 87. internasjonale arbeidskonferanse ble avholdt i Genève 1. - 17. juni 1999.

Konferansen vedtok en konvensjon og en tilråding om barnearbeid og omgående tiltak for å avskaffe de verste formene av slikt arbeid. Utenriksdepartementet vil fremme en egen proposisjon om Norges stilling til konvensjonen - nr. 182.

Konferansen behandlet et utkast til en konvensjon om mødrevern og en tilråding om dette emnet som vil bli ferdig behandlet på ILOs arbeidskonferanse i 2000.

Med hensyn til menneskerettigheter ble Myanmar (Burma) ført opp under en særskilt paragraf i komitérapporten for at landet på en alvorlig måte ikke har oppfylt sine forpliktelser i henhold til konvensjonen om tvangsarbeid og konvensjonen om foreningsfrihet og vern av organisasjonsretten. Kamerun ble ført opp under en særskilt paragraf for grove brudd på sistnevnte konvensjon.

Norge har bevilget 35 mill. kroner til faglig bistand, av dette går en tredjedel til kampen mot barnearbeid. Den faglige bistanden i ILO skal nå rettes inn mot ILOs fire strategiske mål:

  • – fremme grunnleggende menneskerettigheter,

  • – skape bedre forhold for jobb og inntekt for kvinner og menn,

  • – sosiale nettverk for alle, og

  • – styrking av sosial dialog og trepartssamarbeidet.

Konferansen valgte nytt styre for ILO for perioden juni 1999 - juni 2002, og vedtok et budsjett på om lag 3,5 mrd. NOK for 2000-2001.

Norge har ratifisert 104 av ILOs konvensjoner.

Komiteens merknader

Komiteen tar til etterretning redegjørelsen i meldingen om ILOs 87. internasjonale arbeidskonferanse i Genève.

Komiteen har merket seg at Utenriksdepartementet vil fremme en egen proposisjon om Norges stilling til konvensjon nr. 186 og tilråding nr. 190 om forbud mot barnearbeid og omgående tiltak for å avskaffe de verste formene for slikt arbeid.

Komiteen har merket seg at konferansen vedtok en særskilt resolusjon som sterkt fordømmer Myanmar (Burma) for grove brudd på de mest grunnleggende prinsipper som ILO står for.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til meldingen og ber Stortinget gjøre slikt

vedtak:

St.meld. nr. 32 (1999-2000) - Om ILOs 87. internasjonale arbeidskonferanse i Genève 1. - 17. juni 1999 - vedlegges protokollen.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 30. mai 2000

Lodve Solholm

fung. leder

Leif Lund

ordfører

Erna Solberg

sekretær