Spørsmål fra representanten Lars Sponheim til utenriksministeren, datert 17. oktober 2000

Spørsmål i forbindelse med St.meld. nr. 21 (1999-2000). Menneskeverd i sentrum

I meldingen på s. 40, jfr. boks 4.4 Nasjonal institusjon for menneskerettigheter, heter det: "Regjeringen vil stille ressurser til rådighet slik at Institutt for menneskerettigheter blir gitt status som nasjonal institusjon for menneskerettigheter i 2001". Så vidt en kan se, er det i forslaget til statsbudsjett for 2001 imidlertid ikke stilt slike ressurser til rådighet.

Det bes om en forklaring på dette så snart som mulig og i god tid før den planlagte avgivelse av innstillingen 25. oktober d.å.

Svar fra utenriksministeren, datert 20. oktober 2000

Stortingsmelding nr. 21 (1999-2000). Menneskeverd i sentrum, handlingsplan for menneskerettigheter

Det vises til utenrikskomiteens ekspedisjon av 17.10.00 vedrørende ovennevnte stortingsmelding. I ekspedisjonen var vedlagt et brev fra saksordfører Lars Sponheim fra Venstres stortingsgruppe. Sponheim reiser spørsmålet om tildeling av ressurser til Institutt for menneskerettigheter i forbindelse med at meldingen har foreslått å gjøre instituttet til nasjonal institusjon for menneskerettigheter i 2001.

Så vidt Sponheim kan se, er det i forslaget til statsbudsjett for 2001 ikke stilt slike ressurser til rådighet.

Som det er anført under punktet Satsingsområder 2001 på side 199 i St.prp. nr. 1 (2000-2001) for Utenriksdepartementet, vil regjeringen følge opp Handlingsplanen for menneskerettigheter.

Regjeringen legger stor vekt på forslaget om å etablere en nasjonal institusjon for menneskerettigheter, og ser dette som et svært verdifullt bidrag til arbeidet med å styrke menneskerettighetene.

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har i år 2000 satt av 500 000 til en styrking av Institutt for menneskerettigheter, slik at instituttet kan informere generelt, styrke grunnforskningen og sette i gang tiltak innen kompetansebygging og opplæring i menneskerettigheter. Disse midlene er nå gjort til en permanent bevilgning i kap. 260 post 50 i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets budsjett. Det vises til St.prp. nr. 1 (2000-2001) for Kirke-, utdannings- og forsk­ningsdepartementet, side 160.

Utenriksdepartementet stiller midler til rådighet for instituttet i forbindelse med oppdrag og prosjekter som instituttet utfører for departementet. Departementet utreder for tiden hvordan denne finansieringsordningen skal utformes i forbindelse med etableringen av nasjonal institusjon, slik at ordningen passer for de oppgaver nasjonal institusjon er foreslått å ha.