Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Erik Dalheim, Grethe G. Fossum, Britt Hildeng, Ottar Kaldhol, Torstein Rudihagen og Signe Øye, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, fra Kristelig Folkeparti, Valgerd Svarstad Haugland, Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S. Sørfonn, fra Høyre, Børge Brende, Per-Kristian Foss og Kjellaug Nakkim, fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Venstre, Terje Johansen, og representanten Steinar Bastesen, viser til brev fra finansministeren, datert 19. oktober 2000 som er vedlagt.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, slutter seg til vurderingene i brevet og tilrådingen om ikke å utvide prinsippet i lov om fritaking for militærtjeneste slik at det gis mulighet til å overføre skatt til fredsskapende arbeid, og anbefaler at forslaget i Dokument nr. 8:85 (1999-2000) ikke bifalles.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre vil understreke at tros- og livssynsfrihet er en sentral menneskerettighet. Disse medlemmer ser også på freds- og konfliktløsende arbeid som ulike organisasjoner gjør som et viktig supplement til det som blir gjort av FN, OSSE, Menneskerettighetsdomstolen osv.

Disse medlemmer viser til at det er innbetalte skatter fra enkeltpersoner som blir brukt til støtte for organisasjoner som utfører fredsskapende arbeid. Med dette som begrunnelse vil disse medlemmer ikke kunne støtte en egen lov der enkeltpersoner selv får anledning til å omfordele skatt til et fond for fredsskapende arbeid. Disse medlemmer viser for øvrig til vurderingene i brevet fra finansministeren, datert 19. oktober 2000.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti er positiv til alle initiativ som kan bidra til fredsskapende arbeid. I en verden der millioner opplever krig er det viktig å understreke fred, dialog og forsoning istedenfor krig. Særlig er det viktig at rike nasjoner som Norge bidrar både økonomisk og moralsk til fredsskapende arbeid. Dette medlem er imidlertid tvilende til at å innføre et system med øremerkede skattepenger, vil bidra til dette. Det kan medføre at bevilgninger til ulike fredsskapende tiltak reduseres, og kan medføre utilsiktede presedensvirkninger.

Dette medlem mener på denne bakgrunn at en utvidelse av militærnekterloven er problematisk, men mener likevel det er påkrevd med en bredere gjennomgang av hvilke implikasjoner tros- og religionsfriheten nedfelt i blant annet menneskerettighetserklæringen kan ha på annet lovverk, blant annet skatteloven, for mennesker som av alvorlige overbevisningsgrunner blir fritatt for militærtjeneste. Dette medlem ber departementet komme tilbake til Stortinget med en slik gjennomgang. Dette medlem anbefaler derfor at forslaget i Dokument nr. 8:85 (1999-2000) vedlegges protokollen, og vil således stemme imot komiteens tilråding.