16. Oppfølging av meldingens strukturelle endringsforslag

Overføring av ansvaret for forvaltning og føring av tinglysingsregisteret forutsetter endringer i tinglysingsloven.

Justisdepartementet mener det vil være hensiktsmessig i en mellomfase å overføre tinglysingsoppgavene fra førsteinstansdomstolene til fylkesvise enheter tilknyttet Statens Kartverk, og at overføringen bør skje gradvis. Overføringen av tinglysingsoppgavene bør skje i forkant av, eventuelt samtidig med, endringer i domssogninndelingen, og bør starte på de steder hvor domstol og fylkeskartkontor er lokalisert samme sted.

I Justisdepartementets forslag til fremtidig domstolstruktur er antall domssogn redusert fra 87 til 63 og antall førsteinstansdomstoler redusert fra 92 til 65 inkludert domstolene i Oslo. Endringer i domssogninndelingen forutsetter budsjettmessig dekning og vil skje over flere år. Gjennomføringstakten må ses i sammenheng med den faktiske bemanningssituasjon i domstolene, særlig alderssammensetningen, slik at omstillingskostnadene ikke blir unødig høye.

Justisdepartementet vil så langt som mulig ta hensyn til lokale forhold og behov og vil ta i betraktning økonomiske konsekvenser når tidspunkt for sammenslåing skal fastsettes.

Komiteens merknader

Komiteen viser til sine merknader under pkt. 4.