Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Trine Skei Grande om å la kommunene håndheve foreldrebetaling i grunnskolen

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 179 (2003-2004)
  • Kildedok: Dokument nr. 8:55 (2003-2004)
  • Dato: 13.05.2004
  • Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Dokumentet inneholder følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring av opplæringsloven, slik at håndhevingen av de nevnte forhold knyttet til gratisprinsippet overføres til den enkelte kommune."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Høyre, Ine Marie Eriksen, Jan Olav Olsen, Raymond Robertsen og Søren Fredrik Voie, fra Arbeiderpartiet, Vidar Bjørnstad, Eva M. Nielsen og Karita Bekkemellem Orheim, fra Fremskrittspartiet, Harald Espelund og Arne Sortevik, fra Sosialistisk Venstreparti, Lena Jensen og lederen Rolf Reikvam, fra Kristelig Folkeparti, Arne Lyngstad og Elsa Skarbøvik, fra Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, fra Venstre, Trine Skei Grande, og representanten Jan Simonsen, viser til dokumentet.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og representanten Simonsen, mener at alle deler av den offentlige grunnskoleopplæringen skal være gratis. Flertallet mener at gratisprinsippet betyr at kommuner ikke kan kreve betaling for undervisningsmateriell eller andre aktiviteter som er knyttet til grunnopplæringen, samt at det heller ikke kan tas betaling for aktiviteter som skjer utenom ordinær skoletid, når disse aktivitetene inngår som en del av grunnopplæringen. Grunnskolen skal være fri for egenandeler.

Flertallet viser til Ot.prp. nr. 94 (2001-2002) Om gratisprinsippet i grunnskolen, samt til Innst. O. nr. 43 (2002-2003), der et enstemmig Storting presiserer viktigheten av at alle barn får mulighet til å delta i de aktiviteter skolen arrangerer som en del av grunnskoleopplæringen, uavhengig av den økonomiske stillingen til de foresatte.

Flertallet viser til at dagens regler ikke er til hinder for bruk av klassekasser eller at en skole kan motta ulike former for gaver. Foresatte og andre kan også bidra gjennom dugnadsinnsats eller andre aktiviteter i skolen. Komiteen understrekte i Innst. O. nr. 43 (2002-2003) at slike bidrag må være reelt frivillige, anonymiserte og ikke bli gitt som følge av press eller at giveren kan kreve gjenytelse for sitt bidrag. Stortingets intensjon i lovendringen er fulgt opp av rundskriv F-14-03, samt i en senere utdyping av rundskrivet.

Flertallet viser til at dagens lovverk håndheves av den enkelte kommune.

Flertallet mener at det ikke er grunn til å endre § 2-15 eller § 13-1 i opplæringsloven.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og representanten Simonsen viser til forslag fremsatt i Dokument nr. 8:38 (2003-2004) Om presisering av gratisprinsippet i grunnskolen, og til disse medlemmers merknader i innstillingen til samme sak.

Disse medlemmer ønsker en klargjørende presisering av gratisprinsippet fra sentral myndighet for å sikre at prinsippet håndheves på en måte som gir like vilkår for alle elever i grunnskolen uavhengig av bostedskommune.

Komiteen ber Regjeringen kartlegge i hvilken grad kommunene i dag håndhever gratisprinsippet på en måte som ivaretar Stortingets intensjon om at lovendringen ikke skulle føre til en avgrensning i aktiviteten og tilbudet til elevene som følge av dårlig økonomi i kommunen.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:55 (2003-2004) - forslag fra stortingsrepresentant Trine Skei Grande om å la kommunene håndheve foreldrebetaling i grunnskolen - bifalles ikke.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 13. mai 2004

Rolf Reikvam

leder

Lena Jensen

ordfører