5.1 Hurtigrutemuseet

Sammendrag

Det blir i proposisjonen orientert om Hurtigrutemuseet.

I samband med behandlinga av Dokument nr. 8:121 (2002-2003)/Innst. S. nr. 61 (2003-2004) vedtok Stortinget å be Regjeringa kome tilbake med ei sak om Hurtigrutemuseet.

Utgreiing av dei økonomiske forholda rundt eventuell framtidig investering og drift av Hurtigrutemuseet er ei omfattande oppgåve. Departementet har starta dette arbeidet. For å utgreie kostnaden med å rehabilitere/konservere skipet må det m.a. gjerast ein tilstandsanalyse av "gamle Finnmarken". Det er også behov for ekstern hjelp til å utgreie kostnadene for eit eventuelt vernebygg over skipet. Regjeringa vil kome tilbake til saka i budsjettframlegget for 2005.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at Stortinget ved behandlingen av Innst. S. nr. 61 (2003-2004) vedtok følgende:

"Stortinget ber Regjeringen i løpet av våren 2004 komme tilbake til Stortinget med en sak om Hurtigrutemuseet, inkludert en gjennomgang/kartlegging av de økonomiske forhold rundt framtidig investering og drift."

Flertallet viser til at en slik sak ikke er framlagt.

Flertallet forutsetter at det i forbindelse med statsbudsjettet for 2005 blir foreslått endelige vedtak om investering og drift av museet.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at Stortinget i Innst. S. nr. 61 (2003-2004) ba Regjeringen om å komme tilbake med en sak om Hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Disse medlemmer er kjent med at Samferdselsdepartementet har startet arbeidet med å utrede de økonomiske forholdene rundt investering og drift av Hurtigrutemuseet og at dette er en omfattende oppgave som krever noe mer tid. Disse medlemmer har forståelse for dette og ber om en grundig gjennomgang/kartlegging av de økonomiske forholdene rundt framtidig investering og drift ved Hurtigrutemuseet i forbindelse med statsbudsjettet for 2005.

Disse medlemmer ber Regjeringen i forbindelse med neste års statsbudsjett legge fram en oversikt over investerings- og driftskostnader som gjør det mulig å ta stilling til realisering av prosjektet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartieti ønsker at det fremlegges en egen sak for Stortinget hvor de prinsipielle sidene vedrørende etablering av et nasjonalt "Hurtigrutemuseum" tas.

Disse medlemmer foreslår:

"Stortinget ber Regjeringen legge fram en egen sak for Stortinget hvor de prinsipielle sidene vedrørende etablering av et nasjonalt "Hurtigrutemuseum" tas."