Vedlegg: Brev fra Familiedepartementet v/statsråden til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, datert 24. april 2005

Stortingsmelding nr 24 - 2004 2005 - Erstatningsordninger for barn i barnehjem og spesialskoler for barn med atferdsvansker

Jeg viser til brev datert 28. april 2005 med spørsmål om det medfører riktighet at det i enkelte kommuner, bl.a. i Bergen, er satt i gang makulering av dokumentasjon om barnehjemsbarn.

Jeg antar at dette dreier seg om en sak som ble presentert av bl.a. NRK Hordaland nylig, der det sies at barnehjemsinstitusjoner har fått påbud om å makulere opplysninger om barna og ungdommene som bor der, og at det er offentlige tilsynsorganer som har kommet med dette påbudet.

Så vidt jeg kjenner til har fylkesmannen, som tilsynsmyndighet, ikke pålagt institusjonene å slette opplysninger om barn som har bodd på institusjonene, men har påpekt at institusjonene må følge datatilsynets retningslinjer for behandling av personopplysninger i private barneverninstitusjoner.

I datatilsynets retningslinjer for behandling av personopplysninger i private barneverninstitusjoner heter det i pkt. 3:

"Ved avsluttet opphold skal alle personopplysninger gjennomgås. Opplysningene bør, så langt det er mulig og i den grad beboerens alder og modenhet samt omstendighetene for øvrig tilsier der, gjennomgås sammen med beboer. Rapporter, journaler og lignende oversendes barneverntjenesten i kommunen. Opplysninger som ikke lenger er relevante skal slettes/makuleres forsvarlig. Dersom det er sannsynlig at beboer vil vende tilbake til institusjonen, kan oversendelse av rapporter, journaler og lignende utstå inntil ett år."

Det er derfor bare opplysninger som ikke er relevante som kan slettes. Øvrige saksdokumenter, herunder rapporter og journaler, skal oversendes barneverntjenesten i kommunen, og oppbevares i 80 år.

Jeg mener for øvrig at det er svært viktig og nødvendig at relevante opplysninger fra institusjonsopphold oppbevares, både med tanke på videre oppfølging av barnet etter institusjonsopphold og med tanke på ettertiden. Dette har også departementet gitt utrykk for overfor Datatilsynet i forbindelse med utarbeidelse av retningslinjene.