10.5 Kap. 855 Statlig forvaltning av barnevernet (jf. kap. 3855)

10.5.1 Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Staten overtok den fylkeskommunale delen av barnevernet 1. januar 2004. Statens barnevern og familievern, og senere Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), har hele tiden lagt vekt på å drive et barnevern med høyere kvalitet og bedre tilbud, samtidig som kostnadsveksten reduseres. Det statlige barnevernet skal i løpet av 2005 fortsette omstillingsprosessen med hovedfokus på et barnevern til barnas beste samtidig som det oppnås bedret kostnadseffektivitet.

Omstillingstiltakene inneholder flere hovedelementer:

  • – Harmonisering av tilbudet over hele landet slik at bosted ikke skal avgjøre omfanget av tilbud eller kvaliteten og variasjonen i tiltakene.

  • – Gradvis dreining fra institusjonsplasseringer til hjemmebaserte og nærmiljøbaserte tiltak og ved økt satsing på fosterhjem.

  • – Faglig utvikling av institusjonstilbudet gjennom blant annet en ny forskningsbasert atferdsinstitusjon i hver region.

  • – Bruk av akuttplasseringer skal primært skje i statens egne institusjoner og ikke gjennom kjøp av plasser fra private.

  • – Fokus på reduserte kostnader ved egne og private institusjoner, bl.a. ved full utnyttelse av egne institusjoner.

Omstillingsarbeidet gir resultater i form av lavere kostnadsvekst, men det er fortsatt en økning i antall barn under omsorg. Antall barn i det statlige barnevernet økte med 8,3 pst. i 2004 og det forventes en fortsatt vekst i 2005. For at det statlige barnevernet skal være i stand til å ivareta økningen i antall barn under omsorg er det nødvendig med en tilleggsbevilgning i 2005. Økningen i antall barn under omsorg i 2005 er beheftet med usikkerhet.

På bakgrunn av ovennevnte foreslås det å øke bevilgningen på kap. 855 post 1 med 100 mill. kroner.

Merinntektsfullmakt

Barnevernet har inntekter knyttet til barnetrygd for barn som er i tiltak. Barnevernet har også inntekter som gjelder refusjoner for tiltak overfor enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere. Barne- og familiedepartementet foreslår derfor en fullmakt til å overskride bevilgningen på kap. 855 Statlig forvaltning av barnevernet post 1 Driftsutgifter, mot tilsvarende merinntekter under kap. 3855 postene 1 Diverse inntekter, 2 Barnetrygd, 3 Refusjon for enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger og 60 Kommunale egenandeler, jf. forslag til romertallsvedtak.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.