11.5 Kap. 910 Støtte til utkantbutikker

11.5.1 Post 71 Nærbutikkstøtte

Sammendrag

Tilføyelse av stikkordet "kan overføres".

Det er bevilget 2,5 mill. kroner til nærbutikkstøtte under kap. 910 post 71. Tilsvarende beløp er bevilget til utviklingsstøtte til nærbutikker på Landbruks- og matdepartementets budsjett. Midlene stilles til disposisjon for Merkantilt kompetanseprogram for utkantbutikkar i regionane (MERKUR).

Det er lagt til grunn at tilskuddsmidlene for 2005 skal fordeles til kompetanseheving, investeringsstøtte og utviklingstilskudd/driftsstøtte. For 2004 ble Nærings- og handelsdepartementets tilskuddsmidler i sin helhet disponert til driftsstøtte.Det er avtalt med Landbruks- og matdepartementet at Nærings- og handelsdepartementet skal behandle ankesaker under utkantbutikkordningen i 2005. Enkelte ankesaker vil ikke kunne ferdigbehandles innen utgangen av året. Videre kan det bli aktuelt å forskyve noe utbetaling av investeringsstøtte til neste år.

På denne bakgrunn foreslås bevilgningen under kap. 910 post 71 gjort overførbar ved tilføyelse av stikkordet "kan overføres", jf. forslag til romertallsvedtak.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag, og viser til forslag til vedtak IX under kapittel 21 Komiteens tilråding.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet kan ikke støtte en tilføring av stikkordet "kan overføres" da dette vil innebære en utvidelse av ordningen med nærbutikkstøtte utover de rammer som budsjettforliket for 2005 innebærer. Fremskrittspartiet er prinsipielt motstander av denne støtteordningen og disse medlemmer ønsker å begrense dens anvendelsesområde mest mulig innenfor rammen av budsjettforliket for 2005. Disse medlemmer går imot Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Kystpartiet viser til at det i retningslinjene for å kunne få støtte til utkantbutikker er formulert følgende kriterium: "Støtten skal gis til butikker som er av særlig betydning for bosetning og tjenestetilbud i lokalsamfunn og som har mest behov for slikt tilskudd". Disse medlemmer mener dette er et godt grunnlag for en velfungerende ordning. Likevel er det en rekke tilfeller der nærbutikken faller utenfor ordningen pga. av det oppstilte avstandskriteriet i MERKUR-programmet: Avstanden til nærmeste fullverdige innkjøpstilbud skal være minst 30 km. Unntaksvis kan programstyret godta avstander ned til 20 km.

Disse medlemmer er kjent med flere tilfeller der nærbutikker ikke har fått eller ikke har tatt seg bryet med å søke fordi avstandskriteriet diskvalifiserer dem fra støtte. Disse medlemmer mener at avstanden til et annet "fullverdig innkjøpsalternativ" ikke burde vært lenger enn 8-10 km. På denne bakgrunn ber disse medlemmer Regjeringen utforme nye regler der avstanden til annen butikk ikke trenger være lengre enn 8-10 km.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen endre avstandskriteriet i MERKUR-programmet slik at nærbutikker som ligger 8-10 km fra nærmeste butikk også kan få støtte om de andre kriteringene i programmet et oppfylt."