11.7.1 Post 70 Tilskudd til avskriving av innskuddskapital

Sammendrag

På statsbudsjettet for 2000 ble det bevilget 25 mill. kroner som innskuddskapital til statlig medvirkning ved etablering av språkteknologisenteret på Voss, SPNE. I tillegg til den statlige bevilgningen over Nærings- og handelsdepartementets budsjett, bidro også Voss kommune, SIVA SF og SAIL Trust med innskuddskapital. Det statlige engasjementet i SPNE ble forvaltet av SIVA SF, som etter at den belgiske partneren Lernaout & Hauspie (SAIL Trust) trakk seg ut, eide 100 pst. av selskapet.

Hovedformålet med etableringen av SPNE var at senteret skulle bli ledende i Norden innen språkteknologi. Senteret skulle primært legge til rette for ventureinvesteringer, utdanning, nettverksutvikling, produktutvikling, telekommunikasjon og inkubator-aktiviteter.

SPNE har i alle år gått med underskudd. I løpet av perioden frem til og med 2003 ble statens innskuddskapital på 25 mill. kroner brukt opp, og driften er etter dette hovedsakelig finansiert gjennom midler fra SIVA SF.

SIVA SF tok i mars 2004 opp spørsmålet om videre drift og organisering i SPNE med Nærings- og handelsdepartementet. I og med at fokuset på språkteknologi var sterkt redusert, var det etter SIVA SFs vurdering naturlig å se aktiviteten mer i sammenheng med den øvrige næringsutviklingsaktiviteten som skjer gjennom de kommunale organene på Voss. SIVA SF og Voss kommune hadde utviklet en skisse for videre organisering, som gikk ut på at Voss kommune skulle overta SPNE for en symbolsk sum, samtidig som SIVA SF skulle nullstille SPNEs låne- og gjeldsforpliktelser.

I juni 2004 ble SPNE overdratt fra SIVA SF til Voss kommune for én krone og med formell overføring av eierskapet fra 1. januar 2005.

På denne bakgrunn foreslås bevilget 25 mill. kroner som tilskudd til avskriving av statens innskuddskapital i språkteknologisenteret på Voss, jf. omtale under kap. 3927.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.