12.1 Kap. 1020 Havforskningsinstituttet

12.1.1 Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Det har i flere år vært arbeidet med sikte på å få igangsatt en tverrsektoriell kartlegging og grunnleggende studier, hvor Lofoten-Barentshavet og tilhørende kystområder er blitt gitt særlig fokus. Denne virksomheten vil fremskaffe data som er viktige i en økosystemrettet og helhetlig forvaltning av havområdene. For å ivareta dette behovet har Havforskningsinstituttet, Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) og Statens Kartverk Sjø i felleskap utarbeidet prosjektet MAREANO (Marin arealdatabase for norske kyst- og havområder).

MAREANO programmet har som mål å kartlegge og gjennomføre grunnleggende studier av havbunnens fysiske, biologiske og kjemiske miljø og systematisere dette i en marin arealdatabase for norske kyst og havområder. Programmet består av tre hovedkomponenter:

  • – En kartlegging og grunnleggende studier av havbunnens fysiske, kjemiske og biologiske miljø.

  • – Et brukervennlig internett- basert innformasjons- og kunnskapssystem.

  • – Og en forskningskomponent.

Det har ikke vært rom for å følge opp ambisjonene som ligger i MAREANO-prosjektet tidligere. Det er imidlertid vurdert som viktig å komme i gang med kartleggingen, og det foreslås derfor en tilleggsbevilgning på 5 mill. kroner i 2005 til MAREANO. Nivået på de fremtidige bevilgningene til prosjektet vil måtte vurderes ifm. de årlige budsjettprosessene. Kartleggingen vil måtte strekke seg over mange år og tilpasses de til en hver tid avsatte midler til prosjektet.

Det er også utarbeidet en første utgave av en felles web-portal, MAREANO-web. Pr. i dag er følgende institusjoner involvert i samarbeidet om MAREANO-web: Havforskningsinstituttet, NGU, Statens kartverk Sjø, Oljedirektoratet, Forsvarets forskningsinstitutt, Statens forurensningstilsyn, Direktoratet for naturforvaltning, Norsk Polarinstitutt og Fiskeridirektoratet.

På denne bakgrunn foreslås bevilgningen på kap. 1020 Havforskningsinstituttet, post 1 Driftsutgifter økt med 5 mill. kroner i 2005 øremerket Mareano.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlem fra Senterpartiet vil vise til behovet for å følge opp Johannesburg-erklæringen om implementering av en økosystembasert fiskeriforvaltning.

Dette medlem viser til at det fra deler av næringen har vært uttrykt ønske om at norske myndigheter skulle sette fart i dette arbeidet.

Dette medlem deler den oppfatningen og vil derfor forslå 5 mill. kroner for en sterkere satsing på mageprøveprogram for de viktigste fiskebestandene i tillegg til norsk arktisk torsk.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1020

Havforskningsinstituttet (jf. kap. 4020)

1

Driftsutgifter, forhøyes med

10 000 000

fra kr 224 200 000 til kr 234 200 000"