18.13 Differanse utgående balanse 2003/inngående balanse 2004

Sammendrag

Riksrevisjonen påpekte i forbindelse med gjennomgangen av Forsvarets regnskap for 2003 at det var avdekket et avvik i inngående balanse for 2003 som det ikke var redegjort for, og at mellomværendet med statskassen derfor ikke var korrekt. I forbindelse med omleggingen til nytt lønns- og regnskapssystem i Forsvarets militære organisasjon ble det derfor foretatt en avstemming av regnskapet i 2004. Det ble fastsatt en ny inngående balanse for 2004 på 71,6 mill kroner. Utgående balanse for 2003 var på 280,2 mill kroner. Det oppstod derved en differanse på 208,6 mill kroner, som Forsvaret skylder statskassen og som må gjøres opp.

Forsvarets militære organisasjon har gjennomført en rekke tiltak for å avklare avviket, uten at dette har lykkes.

Forsvarets militære organisasjon gjorde i forbindelse med overgangen til nytt regnskapssystem et grundig arbeid med å identifisere og fastsette ny inngående balanse for 2004. Alle posteringer i forhold til denne er sporbare og regnskapene vil fra 2005 fortløpende bli avstemt for å unngå at det på nytt oppstår slike differanser og avvik i mellomværendet med statskassen.

På denne bakgrunn foreslår Regjeringen at Forsvarets mellomværende med statskassen (gjeld til statskassen) blir avskrevet med 208,6 mill. kroner mot konto for forskyvning i balansen. Forsvarets mellomværende med statskassen bringes med dette i samsvar med fastsatt inngående balanse for Forsvarets militære organisasjon. Det vises til forslag til romertallsvedtak.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak XVII under kapittel 21 Komiteens tilråding.