4.12.1 Post 50 Statstilskudd

Sammendrag

Nybygg for informatikkmiljøene ved Universitetet i Oslo (IFI II)

Regjeringen foreslår byggestart for nybygg for informatikkmiljøene ved Universitetet i Oslo (IFI II). Lokalsituasjonen for informatikkmiljøet ved UiO er preget av underdimensjonering og spredning over mange deler av campus. Et nybygg vil samle institusjonens informatikkmiljø, og slik bedre sikkerheten, arbeidsforholdene, produktiviteten og arbeidet med Kvalitetsreformen på et viktig område. I St.meld. nr. 20 (2004-2005) Vilje til forskning legges det vekt på at forskningen innen matematikk, naturvitenskap og teknologi skal styrkes. Nybygg for informatikkmiljøet ved Universitetet i Oslo understreker denne satsingen, da hensiktsmessige bygg utgjør en viktig del av forskningsvirkemidlene. Også kirke-, utdannings- og forsk­ningskomiteen har slått fast at situasjonen for informatikkstudiene ved Universitetet i Oslo krever snarlig byggestart, jf. Budsjett-innst. S. nr. 12 (2004-2005).

Forprosjekt for IFI II er ferdigstilt, og det er gjennomført ekstern kvalitetssikring av byggeprosjektet. Prosjektet har en godkjent kostnadsramme på 912,8 mill. kroner og en styringsramme på 838,8 mill. kroner (prisnivå pr. 1. juli 2005). Regjeringen foreslår en startbevilgning på 10 mill. kroner, jf. omtale under kap. 1580 post 30.

Videre foreslås bevilgningen på posten redusert med 287 000 kroner, jf omtale under kap. 281 post 1.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til proposisjonen og Regjeringens forslag om å omdisponere ressurser ved å redusere en stilling ved Universitetet i Oslo. Dette medlem mener merbehovet over kap. 281 post 1 bør dekkes inn på annen måte, jf. partiets merknad under kap. 281.

Disse medlemmer går i mot Regjeringens forslag.