7.6.1 Post 50 Sametinget

Sammendrag

Som følge av at sameloven ble endret 15. april 2005 økes antall representanter på Sametinget fra 39 til 43 representanter fra høsten 2005. Dette vil føre til 0,4 mill. kroner i økte utgifter i 2005.

Sametingets økonomiforvaltning har stor betydning for Sametingets legitimitet. Kommunalkomiteens flertall har i Budsjett-innst. S. nr. 5 (2004-2005) gitt uttrykk for at Sametingets kontrollkomité må gis muligheter til å utøve reell forvaltningsrevisjon og økonomisk kontroll. Videre forutsatte flertallet i kommunalkomiteen at Sametinget i samarbeid med Riksrevisjonen og Kommunal- og regionaldepartementet skulle foreta en gjennomgang med sikte på å forbedre kontrollordningen for Sametinget.

Dette arbeidet er nå ferdigstilt, og arbeidsgruppen som fikk i oppdrag å gjennomgå kontrollordningene i og for Sametinget, har overlevert sin arbeidsgrupperapport til Sametingspresidenten og kommunal- og regionalministeren.

Det foreslås å gi Sametinget en tilleggsbevilgning i 2005 på til sammen 0,6 mill. kroner til styrking av Sametingets kontrollordninger. Av dette skal 0,3 mill. kroner settes av til å styrke den interne kontrollen i Sametingets administrasjon fra og med 1. juli 2005. De resterende 0,3 mill. kroner foreslås til styrking av saksbehandlerkapasiteten for Sametingets kontrollkomité i inneværende år.

På bakgrunn av ovenstående foreslås det at bevilgningen på kap. 540 post 50 økes med 1 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet var imot at Sametinget økte antall representanter, og er av den oppfatning at eventuelle merkostnader må dekkes inn innenfor Sametingets eksisterende budsjett. Videre er disse medlemmer glad for at Regjeringen nå fokuserer på det økonomiske misligholdet som har pågått i Sametinget, men disse medlemmer er uenige i at dette krever tilleggsbevilgninger. Disse medlemmerer av den klare oppfatning at Sametinget må evne å ta tak i problemstillingen innenfor de bevilgningene som allerede er fastsatt. Disse medlemmer går imot mot Regjeringens forslag.

7.6.2 Forslag til romertallsvedtak

Sammendrag

Utenriksdepartementet skal bidra med en bevilgning på 1,2 mill. kroner til Kompetansesenteret for urfolks rettigheter i 2005, jf. St.prp. nr. 1 (2004-2005). På bakgrunn av dette er det behov for en fullmakt til å overskride bevilgningen under kap. 542 post 1 mot tilsvarende merinntekt under kap. 3542 post 1 Diverse inntekter, jf. forslag til romertallsvedtak.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak II under kapittel 21 Komiteens tilråding.

7.6.3 Reindriftens ressurssenter og Reindriftens internasjonale fag- og formidlingssenter

Sammendrag

Landbruks- og matdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet er enige om at Kommunal- og regionaldepartementet overtar ansvaret fra Landbruks- og matdepartementet for Reindriftens ressurssenter og Det internasjonale fag- og formidlingssenteret for reindrift. Det tas sikte på at sentrene skal være etablert høsten 2005 i Kautokeino. Reindriftens ressurssenter vil i første omgang bli etablert som et prosjekt, utviklet i samarbeid med berørte instanser i regionen.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til orientering.