8.15.1 Post 70 Rehabiliteringspenger, overslagsbevilgning

Sammendrag

Bevilgningen for 2005 er på 8 400 mill. kroner. Det er vedtatt en rekke tiltak som vil få innvirkning på antall rehabiliteringspengemottakere og på utgiftene til rehabiliteringspenger. Dette gjelder bl.a. tidsbegrensningen for hvor lenge det kan mottas rehabiliteringspenger etter unntaksbestemmelsene og kravet om tidligere vurdering av attføring. De iverksatte tiltakene/endringene vil ha store konsekvenser både for tilstrømmingen til, avgangen fra og gjennomsnittlig varighet under rehabiliteringspengeordningen.

Utviklingen mot slutten av 2004 og de første månedene i 2005 har vist en betydelig lavere tilstrømming av nye mottakere av rehabiliteringspenger. Dette henger sammen med både nevnte regelverksendringer og reduksjon i antall langtidssykemeldte med overgang til rehabiliteringspenger.

Det ventes at antall mottakere av rehabiliteringspenger vil bli redusert med 4 pst. i 2005. Deler av innsparingen under rehabilitering som følge av reformene nevnt foran, gir økte utgifter på andre stønadsordninger (f. eks. attføringspenger og uførestønader).

Samlet sett innebærer utviklingen mot slutten av 2004 og i de første månedene i 2005 at utgiftsprognosen og bevilgningen for 2005 til rehabiliteringspenger er satt for høyt.

Bevilgningen foreslås redusert med 970 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.