9.12.1 Organdonasjon

Det vises til Innst. O. nr. 85, der det er gjort følgende vedtak.

Vedtak nr. 479, 14. juni 2004:

"Stortinget ber Regjeringen om å vurdere opprettelse av et organdonorregister eller andre tiltak som ledd i å oppnå økt organdonasjon, og legge fram saken for Stortinget i løpet av våren 2005."

Sosial- og helsedirektoratet har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet nedsatt en arbeidsgruppe som skal vurdere hvilke tiltak som er nødvendig for å oppnå økt organdonasjon. Arbeidsgruppen har hatt representanter fra transplantasjonsmiljøet ved Rikshospitalet HF, Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, Stiftelsen Organdonasjon, Stavanger Universitetssjukehus og representanter fra sykehus som er godkjent for organdonasjon. Arbeidsgruppen konkluderer med at de land som har etablert donorregistre ikke har økt donasjoner av organer til transplantasjon. Arbeidsgruppen viser til at slike registre er kostbare å etablere og holde i drift. Arbeidsgruppen anbefaler, etter å ha vurdert forhold vedrørende etablerte organdonasjonsregistre i Europa, ikke å etablere noen form for organdonasjonsregister i Norge. Sosial- og helsedirektoratet har sluttet seg til dette.

Helse- og omsorgsdepartementet er enig i arbeidsgruppens tilrådning om ikke å opprette et organdonorregister i Norge. Departementet vil i denne sammenheng vise til rundskriv I-9/2003 til helseforetakene om regelverket som gjelder organdonasjon og samtykke. I rundskrivet blir det presisert at det ikke kreves at avdødes vilje skal være skriftlig. Videre skal praksis i helsetjenesten være at en alltid skal spørre pårørende om de kjenner til avdødes holdning til organdonasjon når de medisinske forholdene ligger til rette for det. Denne praksisen bygger dels på etiske forhold, dels på praktiske forhold og dels på at det i nyere helse- og personvernlovgivning, jf. blant annet pasientrettighetsloven, blir lagt stor vekt på medvirking og informasjon. Helseforetaket har ansvar for at det er etablert systemer og rutiner som sikrer at plikten til å informere og spørre pårørende blir fulgt opp i hvert enkelt tilfelle.

Arbeidsgruppen har i stedet foreslått flere andre tiltak for å øke tilgangen på organer til transplantasjon. Et av forslagene er å opprette en stilling som nasjonal koordinator for organdonasjon. Helse- og omsorgsdepartementet viser til at en slik stilling nylig er opprettet i Sosial- og helsedirektoratet. Departementet vil også vurdere de andre tiltakene som arbeidsgruppen foreslår og komme tilbake til dette i St.prp. nr. 1 for 2006.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til orientering.

9.12.2 Post 21 Spesielle driftsutgifter

Sammendrag

EUs ministerkonferanse om E-helse arrangeres i Tromsø 23. og 24. mai 2005. Konferansen er et samarbeid mellom Regjeringen, formannskapslandet Luxembourg og EU-kommisjonen.

E-helse konferansen vil samle deltakere fra EUs medlemsland, EUs kandidatland og EFTA-land. Konferansen vil fokusere på folkehelse og blant annet se på hvordan en kan bedre tilgjengeligheten og kvaliteten på helsetjenestene, pasientsikkerheten og produktiviteten. Også spørsmålet om hvordan helsetjenesten kan ivareta pasienter og publikums behov på en bedre måte, samtidig som en øker kunnskapen om helse i befolkningen, vil være tema for konferansen. I tillegg vil en se på muligheter for å lette personell- og pasientmobiliteten i og mellom landene og derigjennom møte nye utfordringer som følge av økt mobilitet i Europa.

Bevilgningen foreslås økt med 5,4 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.