9.6.1 Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Avvikling av bevillingsordningen for engrossalg av alkoholholdig drikk

Det vises til omtale under kap. 3720 post 4 om avvikling av bevillingsordning for engrossalg av alkoholholdig drikk. Bevilgningen foreslås redusert med 2,8 mill. kroner.

Fra 1. juli 2005 opprettes det et register med oversikt over innehavere av bevillinger etter alkoholloven og over dem som kan drive engrossalg, som Sosial- og helsedirektoratet vil få ansvaret for. Denne oppgaven vil kreve ett årsverk. Kostnadene fra 1. juli 2005 er anslått til 300 000 kroner og foreslås dekket ved en omprioritering fra kap. 621 post 21 på Arbeids- og sosialdepartementets budsjettområde.

Metodevurdering og kunnskapsoppsummering på sosialfeltet

I St.prp. nr. 1 (2004-2005) ble det opplyst at Helse- og omsorgsdepartementet ville komme tilbake til spørsmålet om å overføre oppgavene innenfor metodevurdering og kunnskapsoppsummering på sosialtjenestefeltet fra Sosial- og helsedirektoratet til Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

På bakgrunn av prosesser som Arbeids- og sosialdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har gjennomført med Sosial- og helsedirektoratet og Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, er det med virkning fra 1. mars 2005 lagt opp til at arbeidet med Campbell Collaboration overføres til Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. I den forbindelse foreslås det å overføre 1,45 mill. kroner fra kap. 720 post 1 til kap. 725 Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

Bevilgningen foreslås redusert med 1,45 mill. kroner.

Kreftlegemidler - utarbeidelse av nasjonale standarder

Det vises til omtale under kap. 732 under overskriften "Dyre legemidler i sykehus".

Et viktig mål for arbeidet er å bidra til felles nasjonale standarder for behandling på sykehus. De første tilnærmingene, som vil være innen kreftbehandling, vil starte i løpet av 2005. Arbeidet vil bli ledet av Sosial- og helsedirektoratet i samarbeid med Nasjonalt kunnskapssenter. Det foreslås å bevilge 2 mill. kroner til formålet.

Overføring av midler fra Helse- og omsorgsdepartementet

I forbindelse med at de fleste arbeidsoppgavene knyttet til Norges medlemskap i Verdens helseorganisasjon er overført fra Helse- og omsorgsdepartementet til Sosial- og helsedirektoratet, er det behov for å overføre lønnsmidler tilsvarende ett årsverk. Kap. 720 post 1 foreslås derfor styrket med 0,4 mill. kroner.

Sammenfatning

Samlet foreslås bevilgningen redusert med 1,594 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

9.6.2 Post 22 (Ny) Elektroniske resepter

Sammendrag

I 2005 er det bevilget 40 mill. kroner til prosjektet e-resept på kap. 751 post 21.

Sosial- og helsedirektoratet er gitt hovedansvaret for å gjennomføre prosjektet. Departementet foreslår derfor at bevilgningen for 2005 flyttes til kap. 720, ny post 22 med stikkordet kan overføres.

I statsbudsjettet for 2006 vil departementet komme tilbake med forslag til kostnadsramme og en redegjørelse for status i prosjektet.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

9.6.3 (Ny) Post 60 Frukt og grønt i grunnskolen

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Kystpartiet vil vise til at riktig kosthold er viktig både for barns og unges generelle helse, men også for læringsevne og utvikling i skolen. Disse medlemmer viser videre til at det har vært satt fokus på barns og unges usunne kostvaner, ikke minst gjennom høyt sukkerinntak.

Disse medlemmer mener det vil ha betydelig helsemessig effekt å stimulere til sunnere kosthold. Disse medlemmer mener dette kan gjøres gjennom en ordning med gratis frukt og grønt i skolen, dette er en enkel ordning som kan gjennomføres uten store investeringer, og som dermed kan ha umiddelbar oppstart, jf. en ordning med skolemåltid. Disse medlemmer viser til svar fra Finansdepartementet på spørsmål nummer 211 fra Senterpartiet, der det fremgår at en slik ordning vil koste 184 mill. kroner i inneværende år.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen innføre en ordning med gratis frukt og grønt i grunnskolen fra og med høsten 2005."

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

720

Sosial- og helsedirektoratet (jf. kap. 3720)

60

(NY) Frukt og grønt i grunnskolen, bevilges med

184 000 000"