9.9.1 Post 21 Tilskudd til personell i allmennlegetjenesten og i tannhelsetjenesten

Sammendrag

Det bevilges midler til opprettelse av regionale odontologiske kompetansesentra. Slike sentra skal sikre spesialisttannlegetjenester i alle helseregioner, bidra til rekruttering og stabilisering av personell, faglig utvikling av tannhelsetjenesten, drive rådgivning, være henvisningsinstans, bidra til etterutdanning av tannhelsepersonell og desentralisert videre- og spesialist-utdanning av tannleger. Midler skal også benyttes til å utvikle samarbeid mellom de øvrige fylkene i helseregionene for å få utnyttet kompetansesentrene best mulig.

Framdriften i etableringen av slike sentra er i første rekke avhengig av tilgangen på økonomiske midler og rekruttering av spesialister. Så langt er tre regionale kompetansesentra under planlegging/oppbygging.

Helseregion Nord: Kompetansesenter i Tromsø er etablert og under oppbygging.

Helseregion Midt-Norge: Utredning om behov og muligheter for kompetansesenter i Trondheim var ferdig i 2003. Videre prosjektering planlegges.

Helseregion Sør: I 2004 forelå en utredning om behov, muligheter og alternativer til geografisk plassering. Helse- og omsorgsdepartementet fattet i mars 2005 en beslutning om geografisk plassering i Arendal. Midler skal benyttes til prosjektering, investering og utviklingsarbeid.

Det foreslås å øke bevilgningen med 2 mill. kroner til å starte etableringen av kompetansesenteret i Arendal.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.