10.2.1 Post 22 Driftsutgifter til samlivstiltak og post 60 Tilskudd til kommuner til samlivstiltak

Sammendrag

Utgifter til administrasjon og fagutvikling av "Godt samliv! - parkurs for førstegangsforeldre" dekkes av post 22. Tilskudd til kommuner til gjennomføring av kursvirksomheten dekkes av post 60. For å sikre at kursvirksomheten "Godt samliv" kan drives i alle deler av landet, er administrasjonen av tiltaket regionalisert i Barne- ungdoms- og familieetaten. De administrative kostnadene er i utgangspunktet for lavt anslått, og det er derfor behov for å styrke de administrative ressursene knyttet til tiltaket i regionene.

På bakgrunn av ovennevnte foreslås en økning i bevilgningen under kap. 830 post 22 med 900 000 kroner og en tilsvarende reduksjon i bevilgningen under post 60.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Kristelig Folkeparti, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet merker seg at Regjeringen foreslår et kutt i samlivstiltakene. Disse medlemmer viser til St.prp. nr. 1 (2005-2006) og Budsjett-innst. S. nr. 2 (2005-2006) hvor det står "Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet [...] ønsker ikke den foreslåtte styrking av lokale samlivskurs. Disse medlemmer er av den oppfatning at slike kurs ikke vil gi noen målbar effekt utover større forbruk av offentlige midler". Regjeringens omdisponering av midler fra aktivitet til administrasjon bekrefter at dette synet var riktig.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at hovedmålsettingen med samlivstiltak er å redusere samlivskonflikter, unngå samlivsbrudd og skape gode oppvekstmiljø for barn.

Dette medlem viser til St.prp. nr. 1 (2005-2006) der bevilgningen til samlivskurset "Godt samliv!" ble økt slik at alle landets førstegangsforeldre kunne få tilbud om et samlivskurs. Bevilgningsforslaget ble foreslått kuttet av den nåværende regjering, noe som også ble vedtatt i Stortinget.

Dette medlem mener det er viktig å gi førstegangsforeldre i hele landet tilbud om minst et en-dags samlivskurs og vil foreslå at bevilgningen under kap. 830 post 70 økes med 3 mill. kroner til dette formålet.

Dette medlem viser til kurstilbudet "Hva med oss? - samlivsveiledning for foreldre med barn med nedsatt funksjonsevne", som er et etterspurt kurstilbud til en foreldregruppe som har særlig store utfordringer. Dette medlem er tilfreds med at det nå også tilbys slikt kurs til aleneforeldre. Det er stor etterspørsel etter tilbudet som "Hva med oss?" gir. Dette medlem foreslår derfor å øke bevilgningen til dette formål med 0,5 mill. kroner slik at flere foreldre kan få tilbud om kurs.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

830

Samlivstiltak og foreldre­veiledning (jf. kap. 3830)

70

Tilskudd, forhøyes med

3 500 000

fra kr 6 112 000 til kr 9 612 000"