11.15.1 Post 80 (Ny) Salg av aksjer i SND Invest AS

Sammendrag

I forbindelse med salget av SND Invest AS ble det i salgskontrakten avtalt å sette av et beløp på 25 mill. kroner for å dekke kostnader ved restrukturering av SND Invest AS. Kostnadene omfattet lønn/pensjon til ansatte på sluttpakkeordning og utlegg i forbindelse med utdanning. Det var en forutsetning at dersom omstillingskostnadene ble lavere enn det avsatte beløp, skulle restsummen tilfalle staten.

Siste utbetaling til sluttpakkeansatte fra SND Invest fant sted i november 2005. Endelig avregning på utbetalinger forbundet med sluttpakkeavtalene og lignende viser et restbeløp på 4,217 mill. kroner.

På denne bakgrunn foreslås bevilget 4,2 mill. kroner under kap. 3950, ny post 80.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

11.15.2 Post 96 Salg av aksjer

Sammendrag

Tilbakekjøpsavtaler

Generalforsamlingen i et aksjeselskap kan gi styret i selskapet fullmakt til å kjøpe tilbake egne aksjer i markedet. Tilbakekjøp for sletting innebærer at kjøp av egne aksjer i markedet foretas i den hensikt å slette disse aksjene på et senere tidspunkt. Slettingen innebærer en nedsettelse av selskapskapitalen og må vedtas av en ny generalforsamling. Dette er en metode hvor overflødig egenkapital føres tilbake til aksjonærene. Nærings- og handelsdepartementet ser det som hensiktsmessig at selskaper med statlig eierandel kan benytte dette på linje med andre selskaper. I enkelte tilfeller inngår departementet derfor avtaler som forplikter staten til å delta ved slike tilbakekjøp, slik at statens eierandel forblir uendret etter kapitalnedsettelsen. Dette skjer ved at departementet stiller til disposisjon et forholdsmessig antall aksjer for sletting. Avtalene er offentlige og regulerer også beregningen av vederlaget som staten skal motta. Nærings- og handelsdepartementet har pr. 1. mai 2006 etablert tilbakekjøpsavtaler med DnB NOR ASA, Norsk Hydro ASA, Telenor ASA og Yara International ASA.

Det vises til proposisjonen for nærmere redegjørelse.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.