11.9.1 Post 72 (Ny) Næringsfond for Skien

Sammendrag

Det foreslås en bevilgning til et næringsfond i Skien. Formålet med bevilgningen er å bidra til å redusere ulempene som er forårsaket ved nedleggelsen av Norske Skogindustrier ASAs papirproduksjon ved Union i Skien. Næringsfondet skal legge til rette for ny næringsvirksomhet og nye arbeidsplasser i Skien. Midlene i fondet skal nyttes til:

  • – fysisk og kunnskapsrettet infrastruktur, herunder samarbeidstiltak, nettverk og næringsarealer

  • – bedriftsutvikling, herunder etablererstipend og opplæring

  • – tilskudd til bedrifter ved oppstart og utvidelse av mindre bedrifter

Det er en forutsetning at all bedriftsrettet støtte som gis, er i tråd med statsstøtteregelverket i EØS-avtalen. Fondet vil bli benyttet i henhold til gruppeunntakene for statstøtte til små og mellomstore bedrifter, opplæring og bagatellmessig støtte. Dette sikrer rask iverksettelse. Tilretteleggende tiltak og infrastruktur omfattes ikke av statstøtteregelverket så lenge dette er generelle tiltak.

Norske Skogindustrier ASA vil også opprette et fond for Skien. Dette fondet vil være på totalt 30 mill. kroner. De to fondene vil bli organisert separat.

På denne bakgrunn foreslås det bevilget 25 mill. kroner under kap. 938, ny post 72.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Venstre, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener etableringen av et nytt lokalt næringsfond i Skien kun viser Regjeringens dårlige samvittighet for brutte valgkampløfter, og ikke ønsket om en reell satsing på ny næringsutvikling i regionen. Hvis det hadde vært Regjeringens primærpolitikk, ville klare lovnader om statlig finansiering av et gassrør til Grenland vært av langt større betydning.

Disse medlemmer viser til at det er lagt ned arbeidsplasser i andre regioner i landet, uten at det har ført til Regjeringens involvering, og tilbud om statlige omstillingsfond.

Disse medlemmer viser også til at statens andel av dette nye fondet kun tilsvarer den forventede økte skatteinngangen staten kan forvente fra Norske Skog AS som følge av at Norske Skog AS fikk tilbud om å beholde konsesjonsstrømavtalen.

Disse medlemmer er primært motstandere av lokale og regionale næringsfond som ikke er landsdekkende, men vil respektere den avtalen som er inngått mellom partene i denne saken, og til at verdien av konsesjonskraftavtalen som Norske skog AS fikk med fra Skien er anslått til ca. 130 mill. kroner i perioden avtalen løper.

Komiteens medlem fra Venstre viser til at regjeringspartiene både under valgkampen og etter valget garanterte for fortsatt drift ved Union i Skien. Opprettelsen av et særskilt næringsfond for Skien kan bare sees på som et skalkeskjul for Regjeringens brutte løfter, og ikke som en oppfølging av mange og fagre løfter om en aktiv næringspolitikk.

Dette medlem mener at man bør holde det man lover og at et eget næringsfond i Skien er feil bruk av det offentliges midler. Dette medlem vil heller bruke tilsvarende midler på å satse på næringsrettet forsk­ning, på støtte til ulønnet forskningsinnsats i næringslivet og til ulike mer målrettede tiltak under Innovasjon Norge, jf. dette medlems forslag under kap. 920, kap 928 og kap 2421.

Dette medlem går på denne bakgrunn imot Regjeringens forslag.