12.3.1 Post 1 Driftsutgifter og post 30 Nyanlegg og større vedlikehold

Sammendrag

I januar 2006 var kysten i Nordland, Troms og Finnmark utsatt for sterk storm. Verst var stormen Narve som i tillegg til sterk vind hadde ekstrem høy vannstand. Det er gjort skade på flere moloer og navigasjonsinstallasjoner. Kystverket har innhentet en foreløpig oversikt over skadene som stormene har påført. Kostnadsoverslagene baserer seg på befaring av de aktuelle moloene og erfaring fra tidligere års reparasjoner. Så langt er det innrapportert ekstraordinære skader som samlet fordeler seg slik:

  • – Navigasjonsinstallasjoner: 7,5 mill. kroner (kap. 1062 post 1)

  • – Moloskader i fiskerihavner: 2,5 mill. kroner (kap. 1062 post 30)

Kystverkets installasjoner påføres med jevne mellomrom mindre skader som følge av uvær. Skadene utbedres vanligvis dels ved omprioriteringer innenfor budsjettrammen eller ved utsettelse og at det tas som en del av ordinært vedlikehold. Skadeomfanget i vinter er større enn hva som må påregnes i et normalår, og som dermed er rimelig å dekke innenfor den ordinære budsjettrammen.

Det er meldt om skader på seks moloer i forbindelse med stormen Narve. Moloskadene er i hovedsak av en slik karakter at en utsettelse av utbedringsarbeidene frarådes fordi risikoen for at skadene kan bli større, er stor. For navigasjonsinstallasjoner er det registrert utvendige bygningsmessige skader på bærende konstruksjon på Skarholmen fyr. Gangbrua ut til Tranøy fyr ble ødelagt og det oppstod skader med havari på flere fyrlykter og lanterner.

Med bakgrunn i selvassurandørprinsippet og at dette er ekstraordinære skader utover det som normalt forventes å dekkes innenfor egne rammer, fremmes det forslag om en samlet tilleggsbevilgning på til sammen 10 mill. kroner på kap. 1062 Kystverket, fordelt med 7,5 mill. kroner på post 1 Driftsutgifter og 2,5 mill. kroner på post 30 Nyanlegg og større vedlikehold.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til St.meld. nr. 14 (2004-2005) om oljevernberedskap og til Innst. S. nr. 178 (2004-2005) der behovet for videreføring av eget hoveddepot for oljevernberedskap på Fedje i Hordaland begrunnes. Disse medlemmer viser til at man i forbindelse med statsbudsjettet for 2006 var enige om at Hoveddepotet på Fedje skulle gjenopprettes, men at det da ikke fantes midler. Disse medlemmer mener at dette er svært viktig, og vil be om at en sak blir forelagt Stortinget snarest mulig.

Disse medlemmer viser vedrørende post 1 til at vi nå har en stadig økende bore- og oljeaktivitet langs kysten vår. Dette sammen med økt aktivitet også i Russland vil innebære at vi i tiden fremover vil få økt transportvekst langs kysten. Disse medlemmer mener at det er avgjørende at slepebåtberedskapen sikres opprettholdt gjennom hele året, og at denne ikke svekkes av budsjettmessige hensyn i perioder.

Disse medlemmer viser til WWFs arbeid med å lære opp frivillige mannskaper innen oljevernberedskap i strandsonene, gjennom prosjektet "Ren Kyst". Disse medlemmer viser til oljekatastrofene ved forlisene av Exxon Valdez og Prestige hvor det viste seg at antallet kvalifiserte mannskaper i en tidlig fase var meget viktig for kvaliteten og effektiviteten på oppryddingsarbeidet. Disse medlemmer mener at det private initiativet er svært viktig, også innen oljevernberedskapen, og at mannskapene som får opplæring vil være et verdifullt bidrag i arbeidet for å begrense skadene på dyre- og plantelivet langs kysten ved et oljeutslipp. Tiltaket har så langt vært finansiert gjennom bidrag fra næringsliv, organisasjoner og kommuner, og i tillegg har man søkt Fiskeri- og kystdepartementet om en grunnfinansiering på 500 000 kroner pr. år for å kunne ha en langsiktighet i prosjektet. Departementet har i sitt svar bevilget 80 000 kroner til tiltaket. Disse medlemmer mener at dette er et svært viktig bidrag til den totale oljevernberedskapen i Norge. Disse medlemmer foreslår derfor at det bevilges 420 000 kroner ekstra til kap. 1062. post 1 til prosjektet Ren Kyst! Opplæring av frivillige mannskaper i oljevernberedskap i strandsonen.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med kr 30 420 000 i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på kr 37 920 000 i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1062

Kystverket (jf. kap. 4062)

1

Driftsutgifter, kan nyttes under post 45, forhøyes med

37 920 000

fra kr 869 040 000 til kr 906 960 000"

Disse medlemmer vil vedrørende post 30 påpeke at utrettingen av farleden i Brevikstrømmen er et svært lønnsomt prosjekt, og som har svært stor betydning for næringslivet i området. Samtidig vil en slik utretting også bidra til at sikkerheten vil bli betydelig bedre etter utrettingen. Disse medlemmer vil også peke på at denne utrettingen har ligget inne i statsbudsjettet for både 2005 og 2006, men at den i handlingsprogrammet nå er flyttet ut til 2008. Disse medlemmer mener at dette er altfor seint, og ønsker at dette prosjektet skal flyttes frem og startes opp allerede i år.

Disse medlemmer har merket seg forslaget om en bevilgning til tilskudd til Hå kommune for kjøp av Obrestad fyr. Disse medlemmer mener dette signaliserer behov for å avklare et mulig linjeskift i slike saker fra Regjeringen. Disse medlemmer peker på behovet for redegjørelse om likebehandling i slike saker, ettersom flere kommuner kan reise tilsvarende problemstilling. Disse medlemmer har også merket seg at Regjeringen forsterker inntektskravet til salg av fyreiendommer, og ser en motsetning i forhold til den praksis et tilskudd som foreslått til Hå kommune representerer.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med kr 10 000 000 i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på kr 12 500 000 i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1062

Kystverket (jf. kap. 4062)

30

Nyanlegg og større vedlikehold, kan overføres, forhøyes med

12 500 000

fra kr 226 220 000 til kr 238 720 000"

12.3.2 Post 61 (Ny) Tilskudd til Hå kommune

Sammendrag

I forbindelse med den pågående prosessen knyttet til salg av fyreiendommer som staten ikke lenger har bruk for, ønsker Hå kommune å kjøpe Obrestad fyr. Fyret har en takst på 2,75 mill. kroner, mens Hå kommune har tilbudt 275 000 kroner.

Retningslinjene for salg av fyr tilsier at fyr skal selges til takst. Hå kommune vil derfor måtte kjøpe Obrestad fyr til takstverdi på 2,75 mill. kroner. For å sikre at Obrestad fyr selges til Hå kommune, fremmes det forslag om at staten gir Hå kommune et tilskudd på 2,475 mill. kroner.

På denne bakgrunn fremmes det forslag om å bevilge 2,475 mill. kroner i 2006 på kap. 1062 Kystverket post 61 (Ny) Tilskudd til Hå kommune.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Venstre, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlem fra Venstre er positiv til Regjeringens tilskudd til Hå kommune om erverv av Obrestad fyr. Dette medlem vil imidlertid påpeke at det er urimelig at kun Obrestad fyr avhendes på slike betingelser. Dette medlem vil derfor øke posten med ytterligere 5 mill. kroner, noe som vil bety at gjenværende fyr for salg kan avhendes på samme vilkår.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1062

Kystverket (jf. kap. 4062)

61

(NY) Tilskudd til kjøp av fyreiendommer (nytt navn), bevilges med

7 475 000"