12.6 Andre tekstforslag og merknader frem­kommet under komiteens behandling

12.6.1 Utførselskvote for fisk og fiskevarer

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Norge ikke klarer å ta del i den internasjonale veksten i turisme, heller ikke den naturbaserte turismen. Innovasjon Norge har de siste 10 årene markedsført fiskeferie i Norge, spesielt mot Tyskland hvor interessen er stor. Disse medlemmer viser til at det finnes ca. 900 000 registrerte fridtidsfiskere i Tyskland og for svært mange av dem er Norge reisemålet.

Disse medlemmer viser til at det har vært vekst i havfisketurisme de siste årene, og Norge har lyktes i å utvikle en lønnsom naturbasert turisme. I dag tilbyr ca. 1000 bedrifter fiske til turister, og 70 pst. av disse bedriftene ble etablert i perioden 1990-2000. Dette viser etter disse medlemmers syn hvor viktig fiskeriturisme er som næring, og for distriktene. Disse medlemmer viser til at vår, sommer og høst er høysesong for turistfiske, og det er derfor etter disse medlemmers syn svært uheldig at Regjeringen i all hast innførte en utførselskvote på 15 kg pr. person fra 1. juni 2006. Spesielt er det også at Regjeringen ikke har hatt dialog med næringen i forkant av innføringen av utførselskvoten. Disse medlemmer er også oppmerksom på at mange av bedriftene har hatt store investeringer i form av båter, overnattingsmuligheter, kaianlegg osv.

Disse medlemmer er klar over at det kan være grunn til å ha en grense for utførsel av fisk og fiskevarer, men at utførselskvoten må være basert på tidligere praksis, basert på bærekraftig forvaltning av kystfisk, og basert på faglige kriterier.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen endre grensen midlertidig fra 15 til 25 kg når det gjelder utførselskvote for fisk og fiskevarer."

"Stortinget ber Regjeringen utarbeide regelverk for utførselskvote for fisk og fiskevarer basert på bærekraftig forvalting av kystfisk, og i samråd med havfiskenæringen."