13.6.1 Post 73 Tilskudd til erstatninger m.m. ved tiltak mot dyre- og plantesykdommer

Sammendrag

Det arbeides med å etablere en midlertidig kompensasjonsordning ved eventuell påvisning av fugleinfluensa hos villfugl. Dette innebærer at det foreslås kompensasjon over kap. 1143 post 73, til de produsenter som vil bli berørt av eventuelle båndlegginger fra myndighetenes side som fører til at produksjon av egg eller fjørfe må gå til destruksjon.

LMD har utarbeidet en forskrift som omfatter de produsenter som ikke får levert egg og slaktekylling på normal måte pga. sonering rundt eventuell påvisning av fugleinfluensa hos villfugl. Forskriften vil bli vedtatt umiddelbart ved et evt. utbrudd av fugleinfluensa hos villfugl i Norge. Forsikringsordningene dekker ikke tap forbundet med pålegg grunnet i smitte i villfuglbestanden. Mattilsynet regner med at de fleste som blir berørt av tiltak i forbindelse med påvisning av smitte hos villfugl vil få dispensasjon fra leveringsstopp.

Ut fra vurderinger knyttet til forventet nivå på erstatningsutbetalinger i 2006 og at evt. utbetalinger til en kompensasjonsordning antagelig vil være begrensede, ser Landbruks- og matdepartementet ikke grunn til å foreslå endringer i bevilgningen på kap. 1143 post 73 for 2006.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning.