13.8.1 Post 45 Store utstyrskjøp og vedlikehold, kan overføres

Sammendrag

Ved behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett for 2003 vedtok Stortinget en bevilgning på 4,4 mill. kroner for å dekke statens utgifter ved en reinbeiteavtale med grunneiere nord og nordvest for Aursunden i Røros kommune.

I 2004 inngikk Landbruks- og matdepartementet reinbeiteavtaler med hovedandelen av de berørte grunneierne nord for Aursunden. Disse reinbeiteavtalene innebar bl.a. behov for oppføring av et 20 km langt sperregjerde for rein. Med hjemmel i plan- og bygningslovens bestemmelser søkte Landbruks- og matdepartementet Røros kommune om oppføring av dette sperregjerdet. Røros kommune avslo Landbruks- og matdepartementets søknad. Landbruks- og matdepartementet påklagde vedtaket. I februar 2006 stadfestet Fylkesmannen i Sør-Trøndelag kommunens vedtak. Landbruks- og matdepartementets klage ble dermed ikke tatt til følge.

Landbruks- og matdepartementet har valgt å ta Fylkesmannens avgjørelse til etterretning. Dette innebærer at man må se på nye løsningsalternativer i forbindelse med ekspropriasjonsbehandlingen nord og nordvest for Aursunden.

Selv om ovennevnte ikke innebærer en reduksjon i bevilgningsbehovet knyttet til Aursunden totalt sett, medfører en utsettelse av prosessen at det i det vesentligste ikke vil komme utbetalinger til dette formålet over kap. 1147 post 45 i 2006. Staten ved Reindriftsforvaltningen, Hammerfest kommune og Reinbeitedistrikt 20 inngikk i 2005 en avtale om etablering av et reingjerde rundt Hammerfest by. Totalkostnadene ble beregnet til 5 mill. kroner, hvorav staten skulle dekke halvparten, dvs. 2,5 mill. kroner. Bakgrunnen for denne avtalen er flerårige konflikter på grunn av at rein har tatt seg inn i byen og påført skader på innbyggernes eiendommer. Effektuering av avtalen vil finne sted i 2006.

For å dekke utgiftene til effektuering av reinbeiteavtalen i Hammerfest foreslås det å omdisponere 2,5 mill. kroner av ubenyttede midler til Aursunden på kap. 1147 post 45 i 2006.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet tar saken til etterretning, men vil påpeke at dette er et resultat av en feilslått reindriftspolitikk som er ført over mange år. Både myndighetene og reinnæringen har bidratt til at antallet rein i Finnmark har blitt altfor stort og har unnlatt å iverksette nødvendige tiltak, noe som har ført til at antallet rein har kommet ut av kontroll og at man må iverksette tiltak som for eksempel reingjerder. Disse medlemmer viser for øvrig til de merknader Fremskrittspartiet har i næringskomiteen i forbindelse med behandlingen av reindriftsavtalen.