14.15.1 Persontogtilbudet Vøgne - Ramme­overføring til Buskerud fylke via Kommunal- og regionaldepartementet

Sammendrag

I Samferdselsdepartementets St.prp. nr. 1 (2005-2006) ble det vist til at staten avsluttet sitt kjøp av regiontoget Vøgne mellom Oslo og Geilo fra og med juni 2005, og at ansvaret for den lokale kollektivtrafikken som ble dekket av Vøgne ble overført til Buskerud fylkeskommune. Som kompensasjon til fylkeskommunen ble det for 2. halvår 2005 bevilget 1,75 mill. kroner. I saldert budsjett 2006 er det bevilget 3,5 mill. kroner som en årlig kompensasjon over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett, kap. 572 post 60.

Buskerud fylkeskommune har inngått avtale med Hallingdalen Billag om to daglige bussavganger mellom Geilo og Oslo. Fylkeskommunen arbeider med å få etablert et nytt togtilbud på strekningen og har i den forbindelse søkt Samferdselsdepartementet om et ekstra tilskudd på 0,5 mill. kroner i 2006 og 1 mill. kroner for hvert av årene 2007, 2008 og 2009. Departementet har gitt tilsagn om slik støtte.

Det vises for øvrig til omtale under Kommunal- og regionaldepartementet.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning.

14.15.2 Kompensasjon for portoutgifter - Ramme­overføring til Kultur- og kirkedepartementet

Sammendrag

Posten Norge er gjennom sin konsesjon pålagt å tilby distribusjon av aviser og blader til kostnadsbaserte priser. Tidligere ble disse tjenestene priset etter redaksjonelt innhold. Posten Norge ble i 2003 pålagt av Samferdselsdepartementet å legge om fra innholdsbasert til kostnadsbasert prising, med en overgangsordning fram til 2006. Omleggingen er nå gjennomført og har gitt en gjennomsnittlig portoøkning på 9,5 prosent.

Regjeringen foreslår at det etableres en ny tilskuddsordning innenfor pressestøtteordningene som skal kompensere for deler av portoøkningen. Ordningen skal rettes mot aviser som allerede mottar pressestøtte, og som er hardest rammet av prisomleggingen.

Det foreslås bevilget 14,3 mill. kroner i 2006 til den nye tilskuddsordningen under Kultur- og kirkedepartementets budsjett. Av dette beløpet dekkes 9,1 mill. kroner ved overføring fra Samferdselsdepartementets budsjett.

Det vises for øvrig til omtale under Kultur- og kirkedepartementet.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, tar dette til etterretning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet tar dette til orientering.

14.15.3 Endring i merinntektsfullmakt

Sammendrag

I saldert budsjett 2006 ble det under vegformål gjort vedtak om at bevilgningen på kap. 1320 Statens vegvesen post 23 Trafikktilsyn, drift og vedlikehold av riksveger m.m., og post 30 Riksveginvesteringer, kan overskrides mot tilsvarende merinntekter på kap. 4320 Statens vegvesen post 1 Salgsinntekter m.m. og post 2 Diverse gebyrer. Merinntektsfullmakten foreslås nå også å omfatte ny post 3, jf. omtale under kap. 4320 post 1. Samtidig foreslås det å utvide merinntektsfullmakten til også å omfatte post 72 Kjøp av riksvegferjetjenester. Forslaget følger av at merinntektsfullmakten bør knyttes til de postene som opprinnelig har båret kostnadene. For post 72 gjelder det inntekter knyttet til blant annet bedrifter som kjøper enkeltseilinger til for eksempel fisketransport. Det vises til forslag til romertallsvedtak.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak II.5 under kapittel 21 Komiteens tilråding.