15.11.1 Vern av Trillemarka Rollag - Østfjell

Sammendrag

I tråd med omtale i St.prp. nr. 1 (2004-2005) og St.prp. nr. 1 (2005-2006), tar Regjeringen sikte på å verne skogområdet Trillemarka - Rollag Østfjell mot slutten av 2006.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er bekymret for at sentrale myndigheter i spørsmålet om vern av Trillemarka-Rollag vil overkjøre lokaldemokratiet. Når kommunestyrene i dialog med grunneierne har fremmet et meget konstruktivt forslag til løsning, bør Regjeringen ta imot og følge deres anbefaling. Disse medlemmer peker på at Regjeringen har sagt at de ønsker å vektlegge lokaldemokratiet og at det ville være uheldig å gå på tvers av det lokale politiske miljøet i denne saken.

15.11.2 NOX-avgiften

Sammendrag

Det vises til proposisjonen for nærmere redegjørelse for saken.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, tar redegjørelsen til etterretning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet går imot Regjeringens forslag og viser til sine merknader i denne innstilling under kapittel 17.25.1 og Budsjett-innst. S. II (2005-2006) kap. 13.4.2.

15.11.3 Midlertidig videreføring av den statlige panteordningen for bilvrak

Sammendrag

Dagens statlige panteordning for kasserte kjøretøy er en del av oppsamlingssystemet for bilvrak og beltemotorsykler. Målet med ordningen er å stimulere bileier til å levere utrangerte kjøretøy til godkjente oppsamlingsplasser slik at vrakene kan tas hånd om på en miljømessig forsvarlig måte og gjenvinnes. Avfallsforskriftens kapittel 4 om kasserte kjøretøy trådde i kraft i 2002 og innebærer at produsenter og importører av kjøretøy gradvis overtar ansvaret for innsamling og håndtering av kasserte kjøretøy fram mot 2007, når produsentansvaret skal gjelde fullt ut. Regjeringen varslet i St.prp. nr. 1 (2005-2006) for Miljøverndepartementet, at det kunne bli aktuelt å avvikle dagens statlige panteordning og tilskudd til biloppsamlingssystemet fra 2007. For å sikre en mest mulig smidig overgang fra det statlige til et privat organisert innsamlings- og behandlingssystem, har Regjeringen imidlertid sett behov for at den statlige panteordningen videreføres i en overgangsperiode etter 2007. Regjeringen vil komme nærmere tilbake til dette.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning.

15.11.4 Ny informasjon knyttet til fremdrift i modernisering av Nikkelverkene på Kola

Sammendrag

Det vises til proposisjonen for nærmere redegjørelse for saken.

Komiteens merknader

Komiteen tar redegjørelsen til etterretning.