16.4.1 Post 50 Tilskudd til høyhastighets­kommunikasjon, kan overføres

Sammendrag

I arbeidet med å fornye og effektivisere offentlig sektor, øke verdiskapingen i næringslivet, samt sikre deltakelse og like muligheter for innbyggere i hele landet, spiller bredbånd en viktig rolle. Bredbånd kan legge grunnlag for nye og mer effektive arbeidsmåter i offentlig sektor, samt gi bedre offentlige tjenester for brukere i hele landet. Norsk geografi og bosetting representerer utfordringer for utbygging av moderne bredbåndsinfrastruktur, og Regjeringen ønsker å stimulere til utbygging i områder der det ikke er dekning i dag.

Høykom-programmet har en organisering som er etablert, og som er velkjent både blant bredbåndsaktørene og offentlige brukeretater på alle forvaltningsnivåer. En utvidelse av programmets rammer kan derfor gjøres raskt og til en begrenset kostnad. Det foreslås å utvide rammene for den allerede eksisterende Høykom-ordningen, nærmere bestemt delprogrammet Høykom-distrikt. Høykom-distrikt er en delordning som er spesielt innrettet mot å støtte bredbåndsutviklingen i sone A, B og C i det distriktspolitiske virkeområdet. Årsaken til at disse sonene er valgt ut er at de korresponderer godt med de områdene som i dag har lavest bredbåndsutbredelse. For 2006 er Høykom-distrikts andel 35 mill. kroner av en total bevilgning til Høykom på 69 mill. kroner.

Høykom-programmet er først og fremst innrettet mot å støtte utvikling av bredbåndsbaserte tjenester i offentlig sektor, men under delprogrammet Høykom-distrikt kan også infrastrukturetablering støttes under visse forutsetninger. For mer direkte å stimulere til økt utbredelse av bredbånd foreslås det at tilleggsbevilgningen i større grad enn i ordningen til nå innrettes mot etablering av infrastruktur. Dette vil bety et positivt bidrag til å øke bredbåndsdekningen i distriktene.

På denne bakgrunn fremmes forslag om en tilleggsbevilgning på 50 mill. kroner under kap. 1508 Spesielle IT-tiltak post 50 Tilskudd til høyhastighetskommunikasjon.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at bredbånd spiller en helt sentral rolle for å øke verdiskapingen i næringslivet. Dette gjelder ikke minst i Distrikts-Norge der avstandene er store. Disse medlemmer vil øke denne posten med 50 mill. kroner.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med kr 50 000 000 i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på kr 100 000 000 i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1508

Spesielle IT-tiltak

50

Tilskudd til høyhastighetskommunikasjon, kan overføres, forhøyes med

100 000 000

fra kr 69 024 000 til kr 169 024 000"