17.1.1 Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Stortinget gjorde 15. november 2005 vedtak i samsvar med forslag i Innst. S. nr. 20 (2005-2006) Innstilling fra Stortingets presidentskap om godtgjørelse for stortingsrepresentantene og Regjeringens medlemmer. Statsministerens kontor regulerte i samme måned lønningene til statssekretærer og politiske rådgivere. Som følge av disse lønnsøkningene foreslås det å øke bevilgningen på kapitlets post 1 Driftsutgifter med 1,9 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

17.1.2 Post 70 (Ny) Tilskudd til tidligere statsministere

Sammendrag

Regjeringen mener at det er behov for at statsministere etter sin avgang får støtte til å håndtere henvendelser og å kunne videreføre et personlig engasjement, så vel nasjonalt som internasjonalt. Avgåtte statsministere vil dessuten ha et behov for å få utført en del praktiske gjøremål knyttet til fratredelsen. Driftsutgifter forbundet med disse oppgavene bør være et offentlig ansvar. På denne bakgrunn foreslås det å etablere en kompensasjonsordning som skal sikre adekvat administrativ støtte for statsministere etter fratredelse.

Det vises til proposisjonen for nærmere redegjørelse av saken.

Ordningen foreslås gjort gjeldende for tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik med virkning i inntil to år fra 1. januar 2006. For 2006 foreslås det derfor ført opp en bevilgning med 925 000 kroner på kap. 21 Statsrådet, ny post 70 Tilskudd til tidligere statsministere. Videreføring i 2007 vil bli omtalt i St.prp. nr. 1 (2006-2007).

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.