17.7.1 Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Oppfølging av økonomiregelverket

Finansdepartementet har delegert hovedansvaret for forvaltningen av økonomiregelverket i staten til Senter for statlig økonomistyring (SSØ). Økonomiregelverket gir rom for at styring og kontroll kan tilpasses den enkelte virksomhets egenart, og SSØ skal gi veiledning og rådgivning til statlige virksomheter. SSØ opplever stor etterspørsel fra statlige virksomheter etter veiledning og rådgivning. Finansdepartementet vurderer det som nødvendig å øke kapasiteten i SSØ på dette området for å styrke den statlige økonomistyringen. Det foreslås på denne bakgrunn å øke bevilgningen under kap. 1631 post 1 Driftsutgifter, med 2,4 mill. kroner.

Videreutvikling av personaldelen i nytt lønns- og personalsystem

Det vises til omtale av restrukturering av OPAL-prosjektet under Andre saker nedenfor. I forbindelse med innføringen av nytt lønns- og personalsystem for etatens kunder på lønnstjenesteområdet, har virksomheter med mange ansatte behov for å kunne ta i bruk en moderne, nettbasert rekrutteringsløsning. Finansdepartementet vurderer det som hensiktsmessig og kostnadsbesparende at SSØ tilbyr en felles, nettbasert rekrutteringsløsning, framfor at den enkelte statlige virksomhet anskaffer dette selv. Til dette formålet foreslås det derfor å øke bevilgningen under kap. 1631 post 1 Driftsutgifter, med 3,8 mill. kroner.

Prosjektrelaterte tredjepartskostnader

Det foreslås å øke bevilgningen under kap. 1631 post 1 Driftsutgifter, med 4,0 mill. kroner, jf. tilsvarende økning av inntekter under kap. 4631 post 2 Andre inntekter. Økningen i utgiftene er i hovedsak knyttet til prosjektrelaterte tredjepartskostnader ved implementering av nytt lønns- og personalsystem for kunder. Tredjepartskostnadene viderefaktureres til kundene.

Oppsummering

Samlet foreslås bevilgningen under kap. 1631 Senter for statlig økonomistyring post 1 Driftsutgifter, økt med 10,2 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet oppfatter Senter for statlig økonomistyring (SSØ) som én av flere statlige institusjoner uten en klar forankring i de behov som finnes i offentlig forvaltning. Disse medlemmer mener primært at rådgivende funksjoner knyttet til økonomistyring bør kunne kjøpes i det private markedet, og at behovet for et slikt statlig selskap på langt nær er dokumentert.

Disse medlemmer er heller ikke overrasket over at SSØ opplever økt etterspørsel etter senterets tjenester, men mener dette i første rekke skyldes at tjenestene er kostnadsfrie for bruker. Disse medlemmer mener derfor at SSØs tjenester bør være brukerfinansiert, noe som raskt vil vise i hvilken grad statlig virksomheter fremdeles vil benytte seg av senterets tjenester.

Disse medlemmer går imot Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre viser til sine omprioriteringer i Revidert nasjonalbudsjett, som fremgår av denne innstilling og som er oppsummert i Høyres og Venstres fraksjonsmerknad i Budsjett-innst. S. II (2005-2006). På denne bakgrunn foreslår disse medlemmer å redusere bevilgningen under kap. 1631 post 1 med 5 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1631

Senter for statlig økonomistyring (jf. kap. 4631)

1

Driftsutgifter, forhøyes med

5 200 000

fra kr 200 100 000 til kr 205 300 000"