19.2.1 Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Det foreslås å øke bevilgningen med totalt 4,4 mill. kroner. 1,4 mill. kroner av den foreslåtte økningen er knyttet til styrking av miljø- og sikkerhetstilsyn. Stor aktivitet med utbygging av småkraft, samt behov for sikkerhetsvurderinger av gamle dammer har ført til økte utgifter. Miljø- og sikkerhetstilsyn er gebyrfinansiert og tilsvarende økning foreslås på inntektssiden, jf. kap. 4820 post 1.

Videre foreslås det en tilleggsbevilgning på 3 mill. kroner til administrative utgifter knyttet til forebyggende arbeid mot flomskader. Skadeflommene på Vestlandet høsten 2005 og i Trøndelag i 2006 har medført et betydelig behov for å gjennomføre sikringstiltak, jf. forslag om økt bevilgning under post 22 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag. Uten tilstrekkelig kapasitet innen planlegging og oppfølging kan dette bli en flaskehals for økt innsats for etablering av fysiske sikringstiltak i vassdrag. En helhetlig planlegging er også nødvendig for å oppnå størst mulig samfunnsnytte av investeringene i sikringstiltak.

På den bakgrunn foreslås det å øke bevilgningen med totalt 4,4 mill. kroner, fra om lag 258,5 til om lag 262,9 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

19.2.2 Post 22 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag, kan overføres

Sammendrag

Flommene som rammet Vestlandet høsten 2005 og Trøndelag i 2006, forårsaket store materielle skader på veier, bolighus og annen viktig infrastruktur. Flere lokalsamfunn måtte evakueres og menneskeliv gikk tapt. I tillegg til frykt for liv og helse opplevde mange å bli isolert på grunn av sammenraste bruer og ødelagte veier eller å få bolig og eiendom skadet av vannmassene.

NVE rapporterte etter flommen i Trøndelag at det ikke er tvil om at tidligere utførte sikringstiltak i de utsatte vassdragene bidro sterkt til å begrense skadene. I en del mindre vassdrag uten sikringsanlegg oppsto derimot store skader og behovet for hastetiltak er stort. Når elvebredden først er skadet, kan selv mindre flommer forårsake store ødeleggelser hvis det ikke gjennomføres tiltak. NVEs faglige vurdering er at tiltak langs de rammede vassdragene er svært viktig for å ivareta framtidig sikkerhet for liv, helse og infrastruktur og sikre at dagens bosetningsmønster er forsvarlig. NVE har fastslått at sikringstiltak er nødvendig langs 22 vassdrag på Vestlandet og 16 vassdrag i Trøndelag.

Kostnadene knyttet til nødvendige tiltak etter flomskadene på Vestlandet og Trøndelag er beregnet til i overkant av 50 mill. kroner mill. kroner. Det er svært viktig at disse hastetiltakene blir iverksatt uten forsinkelser. Det foreslås på denne bakgrunn å øke bevilgningen under kap. 1820 post 22 med 52 mill. kroner, fra om lag 78,8 til om lag 130,8 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

19.2.3 Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Sammendrag

Flommen i Trøndelag førte til skader på de hydrologiske målestasjonene i vassdragene. Mye elektronisk utstyr ble ødelagt og må erstattes og utbedres så snart som mulig. I tillegg viste flommen at det er nødvendig med en gjennomgang og opprusting av stasjonsnettet fordi mange målestasjoner er plassert for lavt i forhold til ekstreme flomsituasjoner.

På denne bakgrunn foreslås det å øke bevilgningen på posten med 2 mill. kroner, fra om lag 5 til om lag 7 mill. kroner, til oppgradering av et prioritert antall stasjoner, samt investering i måleutstyr som er spesielt beregnet på måling i flom.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.