3.10.1 Post 80 Bidrag til globale fond, kan ­overføres

Sammendrag

Av de 500 mill. kroner som er satt av til Den globale vaksinealliansen GAVI i 2006, foreslås det å anvende inntil 19 mill. kroner i 2006 til å støtte International Finance Facility for Immunisation (IFFIm Co) som er en ny internasjonal finansieringsmekanisme for vaksinebistand.

Støtten gis til den nyopprettede britiske stiftelsen GAVI Fund Affiliate og foreslås å utgjøre 27 mill. USD i perioden 2006-2010, jf. forslag til romertallsvedtak. GAVI Fund Affiliate vil overføre sine krav mot giverne til en annen nyopprettet britisk stiftelse IFFIm Co. IFFIm Co vil deretter låne inn penger i kapitalmarkedet ved å utstede obligasjoner. Lånemidlene vil bli benyttet til å finansiere internasjonale vaksinetiltak godkjent av styret for Den globale vaksinealliansen GAVI.

Flere andre givere har gitt tilsagn om å støtte IFFIm. For at IFFIm Co skal få gunstigst mulige lånevilkår i kapitalmarkedet, er man avhengig av at de deltakende giverlandene avgir rettslig bindende forpliktelser som dekker den tidshorisonten man forplikter seg innenfor. Dette gjelder også for Norges vedkommende.

Tidspunkt og beløp for låneopptakene vurderes løpende i forhold til kapitalmarkedet. Avtaleverket pålegger ikke IFFIm Co å dokumentere at utbetalingene fra giverne vil bli brukt opp i løpet av ett år. Dette kan innbære at utbetalte midler akkumuleres. IFFIm Co forbeholder seg videre retten til å bruke fordringene mot giverne som sikkerhet for lånene.

Et stortingsvedtak av 8. november 1984 innebærer at tilskudd skal utbetales så nær opp til oppgjørstidspunktene som mulig. Etter Utenriksdepartementets vurdering kan det derfor være behov for Stortingets samtykke til å fravike nevnte stortingsvedtak for å kunne inngå avtale med mottaker som åpner for å utbetale tilskudd før det er behov for å dekke de aktuelle utgiftene og å bruke tilskudd som sikkerhet for lån, jf. forslag til romertallsvedtak.

Videre foreslås det innenfor beløpet som er satt av til Den globale vaksinealliansen GAVI å bidra med 50 mill. kroner til vaksinasjonsforskning koordinert av Norges forskningsråd. Midlene foreslås ompostert til kap. 165 post 70 Forskning og høyere utdanning for å bli underlagt prinsippene som ligger til grunn for annen støtte under Utenriksdepartementets forskningsbevilgning.

Bevilgningen under posten foreslås redusert med 50 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, og viser dessuten til forslag til vedtak VI under kapittel 21 Komiteens tilråding.